Esti aici
Acasa > Curiozitati > Luceafărul poeziei românești s-a stins acum 129 de ani, într-o zi de 15 iunie. Curiozități despre Mihai Eminescu

Luceafărul poeziei românești s-a stins acum 129 de ani, într-o zi de 15 iunie. Curiozități despre Mihai Eminescu

Ieri s-au împlinesc 129 de ani de la moartea poetului nepereche, Mihai Eminescu. Avea doar 39 de ani. Cum frumos și cu mult respect a scris poetul Lucian Avramescu într-o poezie de o mare sensibilitate, Eminescu „a scris, cu litere de aer și țărână certificatul de naștere al sufletului românesc”.
Într-o zi în care ne gândim la Luceafărul poeziei românești, vă prezentăm câteva curiozități despre Mihai Eminescu:

-Copil fiind, Mihai Eminescu obișnuia să își sperie tatăl. El punea șerpi vii în apropierea casei și se distra teribil de felul cum tatăl său reacționa când vedea reptilele.

-Deși a avut o inteligență rară, nu lua note prea bune la școală, dar ajunsese să cunoască multe limbi străine: latina, italiana, spaniola, franceza, sârba, greaca, albaneza, turca;

-Mihai Eminescu nu a suportat la școală matematica cu care nu s-a împăcat niciodată;

-În perioada 1864-1865, Mihai Eminescu a fugit de la școală pentru a se alătura trupei de teatru Fani Tardini;

-Primii fiori ai iubirii îi simte la Ipotești, îndrăgostindu-se de o fată care a murit de tânără și despre care scria mai târziu: „Surâsul ei sfielnic și ochiul ei cuminte/ Sunt duse fără urmă de pe acest pământ/ S-a stins.”

-Muza poeziei „Pe lângă plopii fără soț” a fost Cleopatra Lecca Poenaru, fiica pictorului Constantin Lecca și verișoara lui Caragiale. Se pare că domnișoara Cleopatra Lecca a fost ultima mare iubire a Luceafărului poeziei românești, după despărțirea de Veronica Micle. Ea locuia pe stradă Cometei,o stradă plină de plopi pe care poetul i-a numărat și a constatat că sunt un număr fără soț.

Mihai Eminescu și-a pus pe hârtie pasiunea pentru Cleopatra și în scrisorile trimise acesteia. Într-o epistolă intitulată:”Fii a mea o oră”, marele poet scria: „Ei bine, fii a mea … nu o noapte întreagă … ceea ce n-aș fi cerut … ci o oră, o singură oră … și-ți promit pe mormântul mamei mele că de la tine plec acasă și mâine vei primi o scrisoare din partea unui om ce nu ar mai fi și care va zice că moare pentru c-ai fost crudă cu el … Numele tău rămâne neîntinat, nimeni nu știe ce s-a întâmplat … gura care-a putut să-ți facă o asemenea propunere va fi închisă pentru totdeauna. Vezi dar cât te iubesc … dacă plătesc amorul meu cu viața – să plătesc cu el un moment de fericire.”

-Mihai Eminescu era dependent de cafea și după ce își făcea proviziile cu licoarea magică, stătea ore întregi concepând poezii, fără să vadă lumina zilei.
-Deși a trăit în sărăcie toată viața, marele poet afirma cu mândrie: „Posteritatea nu vreau să afle că am suferit de foame din cauza fraților mei. Sunt prea mândru în sărăcia mea.”

Lasă un răspuns

Top