Esti aici
Acasa > Evenimente > Laura Codruta Kovesi s-a ținut de cuvânt si a publicat DOCUMENTELE promise ,pe site-ul DNA, după ce a fost revocată

Laura Codruta Kovesi s-a ținut de cuvânt si a publicat DOCUMENTELE promise ,pe site-ul DNA, după ce a fost revocată

Direcția Națională Anticorupție a publicat bilanțul ultimilor 5 ani, la finalul mandatului Laurei Codruța Kovesi, datele arătând că în acest interval au fost trimiși în judecată 68 de demnitari, 37 fiind condamnați definitiv, fiind puse si sechestre de peste 2 miliarde de lei.

„În ultimii 5 ani DNA a trimis în judecată 68 demnitari: 14 miniștri și foști miniștri, 39 deputați, 14 sentori și 1 membru al Parlamentului European. Dintre aceștia au fost condamnați definitiv 37, după cum urmează: 9 miniștri și foști miniștri, 21 deputați, 6 senatori și 1 membru al Parlamentului European. În aceeași perioadă de timp valoarea măsurilor asiguratorii institutite de DNA a fost de peste 2 miliarde Euro.

Procentul de achitări s-a menținut la 10% fiind sub media europeană. Acest procent dovedește că am fost preocupați în mod permanent de respectarea drepturilor fundamentale ale persoanelor și de respectarea garanțiilor procesuale, aplicând legea în mod egal.

Câștigarea încrederii publice s-a realizat prin faptul că Direcția Națională Anticorupție a aplicat legea în mod egal, nu a avut și nu are rețineri în a atinge vârful piramidei rețelelor de corupție, indiferent de apartenența politică sau calitatea oficială a persoanelor cercetate și indiferent de averea deținută de aceștia. Direcția Națională Anticorupție a devenit un model în lupta anticorupție pentru mai multe țări din regiune.

În Raportul anticorupție al Uniunii Europene publicat în 2014, DNA este prezentată drept unul dintre cele 5 exemple de bune practici la nivelul Uniunii Europene.(Continuarea, mai jos …)

Conturarea acestor măsuri și evoluțiile din ultimii doi ani demonstrează o transformare radicală a activității procurorilor Direcției Naționale Anticorupție, o schimbare de esență spre pro-activitate, eficiență și fermitate, abordare a cărei implementare a fost apreciată în mod constant și în evaluările experților europeni.
Orientarea activității prin perspectiva priorităților stabilite și prin măsurile organizatorice și funcționale dispuse a determinat o creștere semnificativă și constantă a numărului de inculpați trimiși în judecată, precum și a celor condamnați pentru infracțiuni de corupție.
Datele statistice relevă că parametrii de eficiență în activitatea de urmărire penală desfășurată de Direcția Națională Anticorupție s-au îmbunătățit considerabil de la preluarea mandatului în anul 2013 și până în prezent.
Pentru a evidenția în mod sintetic și clar aceste creșteri ale indicatorilor de cantitate și calitate voi efectua o analiză comparativă a datelor statistice.
Numărul rechizitoriilor a crescut în fiecare an8. Spre exemplu, în anul 2016 a fost o creștere a numărului de rechizitorii cu 72 % față de 2012″, arată DNA.

În raportul de final de mandat, Laura Codurța Kovesi a trecut și distincțiile pe care le-a primit în calitate de șef al DNA, respectiv:

• Distincția „Femei curajoase din întreaga lume” în anul 2014 din partea Ambasadei SUA la București

• Decorația ”Comandor al Ordinului Steaua Polară” oferită de către regele Suediei la 14 iunie 2016;

• Decorația “Cavaler al Ordinului Legiunii de Onoare” oferită de Președintele Franței la 15.01.2016;

• Premiul „Europeanul Anului 2016”, distincție care recunoaște „lupta curajoasă și susținută împotriva corupției la nivel înalt” oferit de Reader’s Digest în anul 2016

• Premiul “Speranța” din partea Societății Timișoara, distincție acordată Direcție Naționale Anticorupție„Pentru cea mai însemnată contribuție la instaurarea democrației, destrămarea structurilor comuniste și menținerea speranței în România”.

Lasă un răspuns

Top