Esti aici
Acasa > Externe > Invenția NASA de acum 50 de ani ar putea fi arma perfectă contra cancerului

Invenția NASA de acum 50 de ani ar putea fi arma perfectă contra cancerului

Ferrofluidul este un lichid care devine magnetizat în prezența unui câmp magnetic. A fost inventat de NASA în urmă cu 50 de ani cu scopul de a deplasa combustibilul în spațiu. În curând, aceeași tehnologie ar putea fi folosită pentru a ghida medicamentele prin interiorul corpului.

Ferrofluidul este un sistem coloidal constând în apă sau alt solvent organic care conține nanoparticule magnetice, precum oxidul de fier și un înveliș special care previne ca particulele să nu lipească una de alta. Ceea ce-l face magic pe acest ferrofluid este că poate fi deplasat de la distanță cu un simplu magnet, fără pompe sau cabluri.

Invenția aparține unui inginer NASA pe nume Steve Papell și datează din anii ’60. Ideea lui era că dacă sunt adăugate nanoparticule magnetice atunci combustibulul putea fi manipulat cu un câmp magnetic într-un mediu cu câmp gravitațional zero. Lucrurile nu au mers foarte bine în spațiu, dar aceste ferrofluide sunt folosite în difuzoare, hard disk-uri sau skateboard-uri.

De exemplu, în cazul difuzoarelor, ferrofluidul este utilizat pentru că este un conductor termic mai bun decât aerul existent în intrefier (porțiune neferomagnetică a unei laturi de circuit magnetic), astfel o dată folosit micșorează rezistența termică dintre bobină și sistemul magnetic, potrivit playtech.ro

Totuși, utilizarea cea mai interesantă ar putea fi în biomedicină. Oamenii de știință ca Thomas Webster, directorul laboratorului de nanomedicină de la Universitatea Northeastern, vor să utilizeze acestă tehnologie pentru a elimina celulele canceroase, pentru a se lupta cu infecțiile și chiar să ajute neuronii să comunice unii cu alții.

Prin această tehnologie se poate realiza un nou tip de tratament pentru cancer ce utilizează nanoparticulele ce ar putea fi ghidate astfel încât să fie distruse doar celulele canceroase, nu și pe cele sănătoase. Aceste particule ar putea fi încălzite astfel încât să fie distruse celulele bolnave, fără ca cele sănătoase să fie afectate.

Acest tratament a fost testat pe animale și au fost eliminate tumori de cancer care în mod normal sunt extrem de greu de eliminat precum glioblastoma (un tip de cancer pe creier), cu efecte secundare minore.

Lasă un răspuns

Top