Esti aici
Acasa > Curiozitati > Informație pentru cei care au telefoane mobile vechi! Toată lumea trebuie să facă acest lucru

Informație pentru cei care au telefoane mobile vechi! Toată lumea trebuie să facă acest lucru

Nu arunca telefoanele vechi la coșul de gunoi! Îți pot pune în pericol sănătatea și pot periclita mediul înconjurător pentru că au în compoziția lor substanțe toxice. Iată unde putem recicla telefoanele uzate.

Telefoanele uzate ne pun în pericol sănătatea! Sunt peste 16 miliarde de telefoane uzate în lume
Obiceiul oamenilor de a schimba des telefonul mobil cu un model nou a dus la apariția a peste 16 miliarde de telefoane mobile stricate sau ieșite din uz la nivel mondial, o treime din ele fiind în Europa.

În 2022, în țara noastră au fost înregistrate 23 de milioane de telefoane vechi, numărul fiind în creștere cu un milion față de cel înregistrat în 2020. În plus, Comitetul Economic şi Social European (CESE) estimează că, anul acesta, vor fi vândute 5 milioane de telefoane noi, ceea ce înseamnă că numărul telefoanelor ieșite din uz va crește simțitor.

Din păcate, majoritatea românilor aleg să își păstreze telefoanele vechi acasă, chiar dacă nu le mai folosesc, sau le aruncă la coșul de gunoi, ignorând pericolele majore pe care componentele lor le pot avea asupra naturii și sănătății oamenilor.

Cum putem recicla telefoanele vechi?
Deşi telefoanele mobile pot fi reciclate într-o proporţie de 90%, majoritatea sunt aruncate la coșul de gunoi, fiind un pericol pentru mediul înconjurător şi pentru sănătatea noastră pentru că ele conţin substanțe toxice.

„Dețin materii prime care pot fi utilizate în construcția unor alte echipamente electrice și electronice. Acesta este motivul important pentru care noi trebuie să ne asigurăm că nu ajung într-un recipient de gunoi menajer, respectiv la groapa de gunoi, ci ajung într-o instalație de reciclare, de unde pot fi recuperate materialele componente.

În momentul în care nu mai avem nevoie de ele, să nu le aruncăm într-o găleată de gunoi, să le punem într-un recipient separat, de genul acelei cutii de carton pe care asociația noastră o pune la dispoziție în mod gratuit sau orice alt recipient.

În momentul în care ieșim spre un magazin care comercializează echipamente electrice sau chiar ne ducem către un punct de colectare autorizat pentru această activitate, să le ducem acolo, urmând să fie duse într-o instalație de reciclare”, a explicat, joi seară, Cristian Pocol, Președintele Asociației RESPO DEEE, în cadrul unui interviu acordat pentru Antena 3 CNN.

„Faptul că nu reciclăm telefoanele mobile este o reală problemă, nu doar în Romania sau Uniunea Europeană, ci peste tot în lume. Un smartphone conține peste 70 de elemente în componență, mai mult de jumătate din elementele cuprinse în tabelul periodic al lui Mendeleev. Prin reciclarea telefoanelor trebuie să înțelegem că ne aducem o contribuție esențială asupra sănătății mediului înconjurător.

Smartphone-urile conțin materiale rare precum tantalum, tungsten, aur, argint sau paladium. Cu fiecare 10.000 de telefoane mobile reciclate evităm extragerea a 26 de tone de minereu de aur și 29 de tone de minereu de argint.

Prin reducerea mineritului se scad emisiile de gaze de seră din atmosferă (CO2). Spre exemplu, pentru extragerea unui kilogram de aur din mine, se produc 23 de tone de CO2, 27 grame de mercur, 22 de grame de arsenic și 2000 de tone de deșeuri. Dacă am recupera aurul din telefoanele mobile, atunci cantitatea de deșeuri finale ar fi de doar 10 kilograme și s-ar consuma doar 50 de litri de apă.

În situația ipotetică în care s-ar recicla doar 700 de milioane de telefoane mobile s-ar genera, însumat, 14,920 tone de aur, argint, cupru, paladiu, cobalt și litiu, cu o valoare totală de 1 miliard de euro. Toate aceste materiale vor reintra ulterior în circuitul economic ca materie primă și vor contribui la producerea de noi device-uri”, a adăugat Cristian Pocol.

Lasă un răspuns

Top