Esti aici
Acasa > Curiozitati > Hramul Mânăstirii Neamț a îmbrăcat județul în sărbătoare. În jur de 3500 de credincioși au participat la slujbă – FOTO

Hramul Mânăstirii Neamț a îmbrăcat județul în sărbătoare. În jur de 3500 de credincioși au participat la slujbă – FOTO

Înălțarea Domnului este sărbătoarea care unește în rugăciune an de an mii de creștini ortodocși. În jurul ctitoriei lui Stefan cel Mare și Sfânt – Mânăstirea Neamț, se adună în ziua hramului credincioși veniți din toate zonele țării, dar mai ales din împrejurimi, special pentru a participa duhovnicește la Sfânta Liturghie.

În anul Centenarului, în jur de 40 de preoți și diaconi au oficiat slujba Înălțării Domnului și pomenirea Eroilor Neamului. În mijlocul soborului preoțesc s-au aflat și patru arhierei invitați de onoare la Hramul Mânăstirii Neamț, printre care Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, Preasfințitul Damaschin Dorneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor.

Pelerinii ortodocși veniți în număr mare anul acesta, circa 3500 de oameni, s-au putut bucura în tihnă de binecuvântările revărsate în timpul Sfintei Liturghii și datorită vremii frumoase de afară.

Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei s-a arătătat bucuros că din nou credincioșii din satele și orașele din apropierea Mânăstirii Neamț au venit ca altădată străbunii noștri:

Mă bucur că au venit să-i mulțumească lui Dumnezeu pentru că ne-a binecuvântat cu Fiul Său, care s-a întrupat și a viețuit între noi, a murit, a înviat și s-a înălțat la cer. Îi cinstim în această zi și pe cei care în vremuri de restriște au apărat hotarele țării. Fie ca Dumnezeu să-i odihnească în pace, iar noi să preluam ceva din duhul lor, pentru că nici astăzi vrăjmășiile nu sunt mai puține și mai și mai periculoase.

IPS Teofan a îndemnat și la comemorarea celor care au contribuit la înfăptuirea Unirii de la 1918:

Să ne aducem aminte de cele care s-au întâmplat atunci, să luăm aminte la duhul care i-a animat pe făuritării unirii și fiecare în locșorul nostru, de la vlădica până la opincă, să nu le dezamăgim așteptările, așa cum din păcate facem adeseori.

Din rândul autorităților locale, prezentă întotdeauna la orice eveniment religios, a fost și primărița din Vânători Neamț, Adriana Petrariu:

Am simțit o bucurie deosebită. Este o ocazie deosebită pentru noi, cei din Vânători Neamț, de a participa la slujba de Înălțarea Domnului, hramul Mânăstirii Neamț, ocazie care an de an este tot mai frumoasă. Îmi doresc ca, atât timp cât Dumnezeu va voi, să fiu prezentă la fiecare slujbă aici pentru că întotdeauna plec de aici cu un semntiment de mulțumire și mulțumesc Domnului că am ajuns până în această frumoasă zi.

Lasă un răspuns

Top