Esti aici
Acasa > Externe > Dispare acest produs românesc extrem de cunoscut: „Nu ştim ce să mai facem”

Dispare acest produs românesc extrem de cunoscut: „Nu ştim ce să mai facem”

Celebrele mere de Voinești sunt pe cale de dispariţie. Totul se întâmplă din cauza costurilor de producție care cresc tot mai mult în fiecare an. În această situație, pomicultorii trag un semnal de alarmă!

Pomicultorii spun că, dacă preţurile continuă să crească, nu vor avea altă soluţie decât să lase pomii neîngrijiţi sau să vândă terenurile.

Din cauza războiului din Ucraina, situația devine și mai îngrijorătoare. Tensiunile actuale vor duce la scumpiri pe toate planurile. Aici intră și scumpirea motorinei care este folosită la stropiri, dar şi soluţiilor împotriva dăunătorilor.

Îngrăşămintele şi pesticidele s-au scumpit cu până la 300%, spun producătorii.

„Nu ştim ce să mai facem. S-au scumpit extraordinar de mult toate lucrările, pesticidele, îngrăşămintele, dar şi motorina. De vândut nu se mai vinde nimic. De la an la an, tot mai mulţi pomicultori renunţă la îngrijirea pomilor”, spune un pomicultor de pe Valea Dâmboviţei, potrivit adevărul.ro

„Frumosul de Voinești”, pe cale de dispariție
Pe de altă parte, pomicultorii preferă soiurile din străinătate, pentru plantaţii intensive, mult mai eficiente decât plantaţiile clasice. Unii dintre ei au început să producă verdeţuri în solar, aşa cum se practică, spre exemplu, în Băleni.

Pomicultorii vând acum, la marginea străzii, pe lângă fructe şi legume, şi legume de sezon, cum ar fi ceapa verde, salata, ardeii sau ridichile.

În cadrul staţiunii experimentale pomicole, înfiinţată în 1950 şi care are 120 de hectare de livezi, s-au realizat celebrele soiuri de meri „Frumosul de Voineşti“ şi „Deliciosul de Voineşti“, soiurile de peri „Republica“ şi „Aniversarea“, precum şi soiul de prune „Tutun dulce“.

Celebrul „Frumos de Voineşti“ are peste 50 de ani de existenţă, însă este pe cale de dispariţie.

Producătorii de mere din Voineşti vând kilogramul de mere cu preţuri cuprinse între 70 de bani şi un leu, iar la tabare ajunge să coste şi de 5 ori mai mult.

Prețul grâului continuă să crească. Apel disperat al producătorilor
Preţul porumbului creşte şi el cu 3%, ajungând până la 747 de dolari, fiind cel mai mare din 2013 şi până în prezent. O cursă care pare de neoprit, motiv pentru care industria alimentară italiană lansează un apel, susține La Stampa.

„Avem nevoie de o conștientizare generală din partea instituțiilor și a operatorilor și, dat fiind că ne apropiem de perioada semănatului de primăvară, ar trebui să semănăm cel puțin cu 70-80.000 de hectare de porumb mai mult pentru a recupera scăderea previzibilă a importurilor din Ucraina, ţinând cont şi de criticitatea actuală”.

Giulio Gavino Usai, manager economic al Assalzoo, asociația care reunește peste 100 de companii și reprezintă 75% din producția națională, alege Fieragricola di Verona pentru a încuraja fermierii să investească în acest sector.

Italia a importat din Ucraina un număr uriaș de tone de cereale
Conform datelor prelucrate de Teseo.Clal.it, în perioada ianuarie- noiembrie 2021, Italia a importat din Ucraina circa 733.000 de tone de cereale, în principal porumb (600.000 de tone, egal cu 13% din achizițiile internaționale), dintr-un total de 4,6 milioane de tone de importuri interne de cereale, în timp ce astăzi există riscul ca importurile din porturile ucrainene să fie blocate.

Achizițiile italiene de boabe de soia și semințe oleaginoase din Ucraina (aproximativ 72.000 de tone în primele 11 luni ale anului 2021) au în schimb un impact redus.

Lasă un răspuns

Top