Esti aici
Acasa > Externe > Dispar cartofii prăjiți de pe piata?! Anunțul care cutremură toată România: Din cauza asta toată lumea e necăjită

Dispar cartofii prăjiți de pe piata?! Anunțul care cutremură toată România: Din cauza asta toată lumea e necăjită

Viitorul nu pare prea strălucit pentru România și asta din cauza exploziei prețurilor la diferite produse și servicii, la care se poate adăuga o altă problemă fără precedent.

Industria de cartofi prăjiți în România este aproape inexistentă
România s-ar putea confrunta cu o criză a cartofilor prăjiți, unul dintre preparatele cel mai des întâlnite pe mese oamenilor. Acest lucru se poate pune pe seama unei culturi foarte reduse de cartof, potrivit declarațiilor lui Romulus Oprea, președintele Federației Cartofului din România.

El a declarat pentru Antena 3 că procesarea cartofului este aproape inexistentă în țară și că în ultimii 30 de ani culturile de cartofi au fost lăsate de izbeliște.

„În România criza cartofului a devenit cronică. În ultimii 30 de ani această cultură a fost lăsată la voia întâmplării. Ceea ce se întâmplă în Japonia și în alte țări nu este decât urmarea problemelor cauzate de pandemie. (…)

Local suntem în criză a cartofului. În ce privește exportul noi suntem aproape inexistenți, deci avem punctual exportul de cartof în stare proaspătă, nicidecum procesat. Cartoful românesc este în pericol de abandon, în cădere liberă în ultimii 30 de ani, dar mai accentuat din 2007 când am intrat în competiție directă cu marile țări producătoare de cartofi din vestul Europei”, spune acesta.

Doar porții mici de cartofi în viitorul apropiat
Romulus Oprea a adăugat că acest aliment considerat de bază ar putea deveni trufanda în contextul în care, în anii buni, se mai produce doar 50-60% din consumul intern al populației.

”După cum se vede, alimentul ăsta de bază va deveni trufanda pentru că nu se mai produce în țară maxim 50-60% în anii buni din consumul intern al populației, iar procesarea este aproape inexistentă. Industria de french fries în România este aproape inexistentă.”, a declarat președintele Federației Cartofului din România pentru Antena 3.

De o asemenea problemă s-au lovit și japonezii care au decis să vândă mai puțini cartofi, însă problema acolo este cauzată de pandemia de coronavirus. Presa internațională scrie că 3.000 de restaurante McDonald’s din Japonia au anunțat că vor vinde doar porții mici de cartofi în viitorul apropiat.

Din cauza asta toată lumea e necăjită
În ceea ce privește prețul cartofului, el a stagnat în Harghita, în contextul în care au trecut sărbătorile, care au generat un consum mai mare, producătorii din judeţ fiind îngrijoraţi de faptul că va creşte preţul de producţie în 2022, pe fondul scumpirilor anunţate.

Romfeld Zsolt, directorul Direcției pentru Agricultură Harghita, a declarat că prețul cartofului este de 1,20 – 1,30 de lei kilogramul, în prezent. Potrivit lui, acest preţ este unul relativ bun, ţinând cont de cheltuielile de producţie din 2020-2021, dar în contextual scumpirilor anunţate, este unul insuficient pentru înfiinţarea şi menţinerea culturii de cartofi, până la recoltare, în 2022.

„Preţul de 1,30 lei mai mult ca sigur nu va fi destul pentru înfiinţarea şi menţinerea culturii de cartofi pe totul ciclul, până la recoltare. Preţul de achiziţie al îngrăşămintelor a crescut de 3-4 ori, la motorină e relativ stabil, dar curentul – necesar în perioada de recoltare – a crescut, prognozăm că vor fi probleme. (…) Ceea ce au încasat în 2021 (producătorii de cartofi – n.r.) s-ar putea să nu ajungă pentru finanţarea culturilor din 2022, pentru că au crescut costurile de înfiinţare a culturilor. În agricultură asta e problema, pentru că ciclul de producţie e foarte lung, de aproape un an, încasările sunt o dată pe an. Din încasările de anul trecut trebuie să finanţezi toată cultura din 2022. Acum, nu e ca în alte industrii, unde ciclul de producţie e săptămânal sau lunar sau cel puţin trimestrial. La noi se înfiinţează cultura şi bugetul trebuie să-l estimezi până la vânzarea următoare, pentru că altfel generează probleme. Şi din cauza asta toată lumea e necăjită”, a spus Romfeld Zsolt.

Producătorii de cartofi din Harghita sunt îngrijoraţi de scumpirile care vor creşte costul de producţie cu 60-70% şi spun că au nevoie, în acest context, de ajutor din partea statului.

„Costurile de producţie în acest an, faţă de anul trecut vor creşte cu cel puţin 60-70%. (…) Aşteptăm ceva subvenţie de la stat la motorină, la îngrăşăminte şi la pesticide, pentru că altfel nu se poate rezista. Dacă au crescut cartofii cu 30-40% (preţul cartofilor – n.r.), imputurile au crescut cu 300%. Imputurile sunt motorina, pesticidele, îngrăşămintele, piesele de schimb, anvelope, tot ceea ce se foloseşte pentru înfiinţarea culturilor. Avem nevoie de ajutor”, a declarat Vitos Laszlo, un producător de cartofi din zona Cozmeni.

Lasă un răspuns

Top