Esti aici
Acasa > Externe > Declaratii publice inacceptabile ale vicepremierului Republicii Ungaria, Zsolt Semjén: Cea mai mare infrangere pentru Romania este faptul ca nu a „anexat” Republica Moldova

Declaratii publice inacceptabile ale vicepremierului Republicii Ungaria, Zsolt Semjén: Cea mai mare infrangere pentru Romania este faptul ca nu a „anexat” Republica Moldova

In urma declaratiilor publice facute de vicepremierul Republicii Ungaria, Zsolt Semjén, in data de 4 iunie 2018 in cadrul unei emisiuni (Napi aktualis / Actualitatea zilei) difuzate de televiziunea ungara ECHO TV, presedintele Comisiei pentru comunitatile de romani din afara granitelor tarii, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP) a emis un comunicat de presa in care arata ca:„Declaratiile oficiale inacceptabile ale vicepremierului Republicii Ungare au un potential provocator enorm” si i-a adresat o intrebare parlamentara domnului Teodor-Viorel Melescanu, ministrul Afacerilor Externe, referitor la aceste declaratii.

Intrebarea adresata ministrului Afacerilor Externe, conform comunicatului de presa, cuprinde urmatoarele:”Mult stimate domnule ministru, am luat act cu profunda insatisfactie si ingrijorare de declaratiile publice inacceptabile ale vicepremierului Republicii Ungaria, Zsolt Semjén, facute in data de 4 iunie curent in cadrul unei emisiuni (Napi aktualis / Actualitatea zilei) difuzate de televiziunea ungara ECHO TV.
Zsolt Semjén a declarat, intre altele: ”Noi trebuie sa purtam doliu dupa Trianon, trebuie sa fim mandri ca am supravietuit si trebuie sa prezentam dreptatea istorica. Este important sa subliniem ca niciun stat succesor nu are prea multe motive pentru a sarbatori. Neluand in considerare faptul ca Adunarea Nationala de la Alba Iulia nu a fost legitima din punct de vedere juridic, cea mai “tare” chestiune o reprezinta Romania, deoarece in zilele noastre, in constiinta nationala a romanilor, nu Transilvania este problema principala, ci faptul ca romani care traiesc pe teritoriul Republicii Moldova, in Basarabia, pe teritoriul delimitat de Prut, Nistru si de Delta Dunarii, nu vor sa se uneasca cu Romania. Din cauza faptului ca Republica Moldova nu a fost anexata de Romania, aceasta tara a suferit prima mare infrangere in istoria sa, ceea ce romanii nu pot accepta niciodata. A doua chestiune este posibila separare a Munteniei de Moldova, ceea ce este o teama permanenta in constiinta nationala a romanilor si pentru politicienii romani”.
Astfel, vicepremierul Republicii Ungaria, vorbind in calitatea sa oficiala, a acreditat public ideile false, cu un enorm potential provocator, cum ca:

Publicitate:

1. Adunarea Nationala de la Alba Iulia, care a decis, la 1 decembrie 1918, Unirea cu Romania, ar fi fost nelegitima;

2. Romania ar fi infranta ca nu ar fi ”anexat” Republica Moldova;

3. Romanii ar avea teama permanenta a unei separari posibile a Munteniei de Moldova.

In mod evident, aceste declaratii inacceptabile si idei false contravin literei si spiritului acordurilor si tratatelor bilaterale dintre Romania si Republica Ungara, ca si celor ale instrumentelor juridice europene si interanationale care definesc raporturile dintre state.
Avand in vedere aceasta situatie, va rugam respectuos sa ne comunicati:

1. Cum califica Ministerul Afacerilor Externe (MAE) declaratiile publice ale vicepremierului Republicii Ungare Zsolt Semjén;

2. Daca MAE considera necesar sa aiba o reactie publica in legatura cu declaratiile respective inacceptabile ale vicepremierului Republicii Ungare si ideile false vehiculate public de acesta;

3. Care este, in cazul unui raspuns pozitiv, aceasta reactie”.

Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei trebuie sa ia atitudine fata de acreditarea publica a unor idei false, un joc pe care Ungaria il face de prea mult timp cu istoria romanilor.

Lasă un răspuns

Top