Esti aici
Acasa > Curiozitati > De ce nu ajung turiştii la Vulcanii noroioşi şi alte minuni ale naturii din judeţul Buzău

De ce nu ajung turiştii la Vulcanii noroioşi şi alte minuni ale naturii din judeţul Buzău

„Avem o ţară frumoasă, cum ajungem la ea”, vă arătăm cât de greu este să ajungi la cei mai spectaculoşi vulcani noroioşi din Buzău, cei din Beciu. Şi veţi vedea cum alte monumente ale naturii din judeţul Buzău precum Babele din Ulmet sau Trovanţii, Chiliile de la Aluniş-Bozioru zac în anonimat. Cauza? Tot infrastructura: drumurile impracticabile, lipsa indicatoarelor îi ţin departe pe turişti. Veţi mai vedea şi de ce cea mai mare pepită de chihlimbar din lume zace într-un subsol.

România esta ţara contrastelor: ţara peisajelor care îţi taie răsuflarea, dar şi a drumurilor care îţi taie orice chef de călătorii. E ţara în care turiştii au parte de mai multe aventuri pe şosele decât la destinaţie şi a destinaţiilor condamnate uitării – pentru că nimeni nu le promovează, iar turiştii.. nu vin.

Citeste si: Horoscop 18 iulie 2018. Bani, dragoste furată și un secret șocant

Slalom printre gropi, către Pâclele Mari
Suntem pe Drumul Judeţean 102 F. Din Buzău. Unul mai mult peticit decât asfaltat, îngust şi plin de denivelări. Încercăm să ajungem la Pâclele Mari, ca să vedem Vulcanii Noroioşi. Din spate, apare un microbuz de transport. Şoferul face slalom printre gropi. Vrem să ştim cum rezistă maşina drumurilor zilnice în această zonă.

„La fiecare săptămână intră în service: capete de bara, bielete, caseta, directia, maxim 5-6 luni ţine”, spune şoferul.

Vulcan noroios din Judeţul Buzău

În plus, şoferul aproape că a învăţat gropile pe de rost. Mai apucă să le mai evite. Pentru un turist, însă, este imposibil. Mai ales când sunt mascate de bălţi.

La Vulcanii Noroioşi din Beciu se ajunge cu 10 kilometri pe oră
Cei mai cunoscuţi vulcani sunt în comuna Berca, iar cei mai spectaculoşi, în satul Beciu. Dacă pe drumul până la Berca se mai poate circula, cel până la Beciu e ca o uliţă de sat.

Harta cu traseul către Vulcanii Noroioşi de la Pâclele Mari şi Beciu

O oră ne-a luat să ajungem la capătul celor nici 10 kilometri. În lipsa indicatoarelor, ne-am rătăcit de mai multe ori. La Vulcanii Noroioşi, însă, priveliştea merită tot efortul.

Erupţiile de gaze antrenează la suprafaţă nămol şi apă, iar peisajul pare unul selenar. Perfect pentru nişte fotografii de colecţie.

Crater de la Vulcanii Noroioşi din Beciu

Peisajul este unic în Europa, însă nu există niciun punct pe hartă care să-l indice, nu e niciun indicator rutier care să-i îndrume pe turişti. Echipa Observator a aflat destinaţia întrebând localnicii.

Drumul către Babele din Ulmet sau Trovanţii aduce puţini turişti
Ultima destinaţie pe listă – Babele din Ulmet sau Trovanţii. Din acest motiv, li se mai spune şi „pietrele vii”. Iar în jurul lor, s-au ţesut numeroase legende. Bătrânii locului te-ar îndemna să le atingi, ca să „te vindeci” de orice supărare. De „miracolele” locului se bucură, din păcate, prea puţini turişti.

Complexul de stânci Babele din Ulmet, Buzău

Pentru a ajunge la trovanții din Ulmet, drumul ne-a purtat prin Buzău, pe drumul spre Brașov, până la Măgura. De acolo, un indicator ne-a ghidat spre Bozioru. 45 de kilometri acoperiţi în 2 – 3 ore, din cauza drumurilor.

Traseul către Babele din Ulmet sau Trovanţii

La capăt de drum, dar şi de aventură, în judeţul Buzău, paşii ne-au purtat către autorităţi. La Consiliul Judeţean Buzău am dus cadou o fotografie cu starea Drumului Judeţean 203K.

De la Preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, am înţeles că nu există deocamdată niciun plan pentru repararea drumurilor care duc spre obiectivele turistice. Priorităţile sunt altele. Iar judeţul este printre cele mai sărace din România. După Teleorman, aici sunt înregistraţi cei mai mulţi asistaţi social, peste 12 mii de oameni. Turismul ar putea salva această zonă, dacă am avea autorităţi competente. Autorităţi care să ştie să promoveze… muzeul de chihlimbar, spre exemplu, din comuna Colţi.

Cea mai mare pepită de chihlimbar din lume, ţinută într-un subsol
Colecţia de chihlimbar de la Colţi este unică în lume. Conţine exponate vechi de 60 de milioane de ani. Aici se află chiar şi un set de bijuterii care i-a aparţinut Elenei Ceauşescu.

La Muzeul Judeţean din Buzău se află cea mai mare pepită de chihlimbar din lume. Cântăreşte 3 kilograme şi 450 de grame, iar în acest moment este ţinută într-un subsol, pentru că nu există o sală unde să fie expusă. Aşa că vizitatorii se mulţumesc cu o poză.

Cea mai mare pepită de chihlimbar din lume

În anonimat total sunt şi aşezările de piatră din zona Aluniş-Bozioru. Chiliile datează de acum 800-900 de ani şi au fost sculptate în piatră de călugării vremii. În vecinătate este una dintre cele mai vechi biserici din România.

Chilie săpată în stâncă la Aluniş, judeţul Buzău

Însă fără drumuri asfaltate, locurile frumoase, minunile naturii, muzeele, bisericile şi monumentele sunt lăsate pradă uitării.

Episodul 3 al Campaniei „Avem o ţară frumoasă, cum ajungem la ea?”
În Episodul al treilea al Campaniei „Avem o ţară frumoasă, cum ajungem la ea?”, încercăm să ajungem în Parcul Naţional Cheile Nerei. Descoperim noi drumuri de coşmar, dar şi alte locuri de poveste, cum ar fi Cascada Beuşniţa.

Iar cu şefii de la Consiliu Judeţean Caraş-Severin, vorbim despre un drum pentru care localnicii protestează an de an… degeaba.

Lasă un răspuns

Top