Esti aici
Acasa > Curiozitati > CUM REPARI ZGÂRIETURILE DE PE PARCHET

CUM REPARI ZGÂRIETURILE DE PE PARCHET

Canapeaua și mobila grea pot lăsa zgârieturi urâte pe parchet. Dar nu este o tragedie! Urmele mai puțin adânci pot fi reparate ușor, fără să chemi un restaurator

Cea mai simplă metodă să îndrepți urmele adânci apărute pe parchet este să folosești multă apă și fierul de călcat! Soluția se aplică în special parchetului din lemn natural, dar pentru parchetul laminat sau pentru parchetul ceruit este riscantă. Iată ce ai de făcut!

CUM TE AJUTĂ ABURUL

Udă bine zona cu zgârieturi și pune deasupra lor o cârpă din bumbac alb, înmuiată în apă și stoarsă bine. Seteaza fierul de călcat la treapta maxima de căldură și calcă în sens circular cârpa din bumbac. Continuă să presezi cu fierul încins cel puțin 3-5 minute, dar mișcă-l tot timpul, ca să nu arzi cârpa. Dacă se formează abur mult, lemnul se va înmuia și zgârieturile se vor estompa. Dacă este nevoie, udă de două-trei ori cârpa folosită, pentru a genera mai mult abur.

CAFEAUA ACOPERĂ ZGÂRIETURILE FINE

Fierbe o cantitate mică de cafea, cât mai concentrată, să obții o licoare închisă la culoare și folosește o lavetă să tamponezi zona zgâriată de pe parchet. Repetă operația de mai multe ori, până când zgârieturile capătă culoarea inițială a lemnului și nu se mai observă.

CREIONUL DE OCHI, PENTRU DEFECTE MAI GRAVE

În cazul în care zgârieturile sunt mai adânci sau au apărut fisuri în profunzime, ai putea folosi un creion de ochi la culoarea furnirului. Trasează dungi fine și încearcă să nu depășești suprafața afectată. După ce creionul intră în profunzimea furnirului, șterge surplusul cu un șervețel moale din hârtie. Zgârieturile vor fi aproape invizibile.

ULEI DE NUCI, PENTRU FURNIRUL DESCHIS LA CULOARE

Parchetul deschis la culoare poate fi reparat cu ulei de nuci, iar pentru cel în nuanțe roșcate poți folosi banala betadină, pe baza de iod. Ambele soluții pătrund în profunzime în fibra lemnului și pot masca în întregime fisurile superficiale.

Lasă un răspuns

Top