Esti aici
Acasa > Evenimente > Comisia specială „Iordache” își îndeplinește cu sârg îndatoririle. Abuzul în serviciu aproape integral dezincriminat

Comisia specială „Iordache” își îndeplinește cu sârg îndatoririle. Abuzul în serviciu aproape integral dezincriminat

Comisia specială „Iordache” a dezincriminat aproape integral abuzul în serviciu, a dezincriminat total neglijența în serviciu și a redefinit traficul de influență.

Abuzul în serviciu a fost dezicriminat aproape integral, cu 13 voturi „pentru”, 7 voturi „împotrivă” și o abținere: „Fapta funcționarului public, aflat în exercițiul atribuțiilor de serviciu reglementate expres, prin legi, ordonanțe de guvern sau ordonanțe de urgență, care refuză să îndeplinească un act sau îl îndeplinește prin încălcarea atribuțiilor astfel reglementate, a unor dispoziții exprese dintr-o lege, ordonanță de guvern sau ordonanță de urgență, în scopul de a obține pentru sine, soț, rudă sau afin până la gradul II inclusiv, un folos material necuvenit și prin aceasta cauzează o pagubă certă și efectivă mai mare decât echivalentul unui salariu minim brut pe economie sau o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice se pedepsește cu închisoare de la 2 la 5 ani sau amendă”.

Deci pragul abuzului în serviciu a fost fixat la 1.900 de lei-în prezent, nivelul unui salariu minim brut pe economie.

Aceste modificări, îi fac pe Liviu Dragnea și Sevil Shhaideh să scape de acuzația de abuz în serviciu.

Articolul referitor la neglijența în serviciu a fost abrogat.

Confiscarea extinsă a fost redefinită.
Cei care sunt acuzați de delapidare sau de alte infracțiuni de serviciu și plătesc prejudiciul în cursul urmăririi penale sau al judecății, pedepsele în cazul lor se reduc la jumătate.
Articolul 308- După alineatul (2), se introduc aliniate noi:

(3) Dacă infracțiunile prevăzute la art. 295 și 297-300 au produs un prejudiciu material, iar făptuitorul acoperă integral prejudiciul cauzat, în cursul urmăririi penale sau al judecății, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești, limitele prevăzute la alin. (2) se reduc la jumătate.

Publicitate:
(4) Dispozițiile alin. (3) se aplică tuturor persoanelor care au comis împreună una dintre faptele prevăzute de alin. (1), indiferent dacă plata a fost efectuată doar de unul sau o parte dintre aceștia.

Comisia parlamentară specială, la articolul 154 din Codul penal, a adoptat modificările:”Termenele de prescripție a răspunderii penale sunt: a) 15 ani, când legea prevede pentru infracțiunea săvârșită pedeapsa detențiunii pe viață sau pedeapsa închisorii mai mare de 20 de ani; b)8 ani, când legea prevede pentru infracțiunea săvârșită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depășește 20 de ani; c) 5 ani, când legea prevede pentru infracțiunea săvârșită pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depășește 5 ani; d) 3 ani, când legea prevede pentru infracțiunea săvârșită pedeapsa închisorii care nu depășește un an sau amendă”.

Pentru dosarele în care sunt vizați Călin Popescu Tăriceanu, Vlad și Andreea Cosma, Liviu Dragnea și Alina Bica, ar urma să aibă efecte redefinirea mărturiei mincinoase și a favorizării făptuitorului.

Calendarul accelerat stabilit de coaliția de guvernare pentru Codul Penal:

Marți, proiectul de lege intră la vot în plenul Senatului, iar joi urmează să fie adoptat și votat de Camera Deputaților, forul decizional în acest caz.

Lasă un răspuns

Top