Esti aici
Acasa > Evenimente > Ce a scris presa străină despre mitingul de sâmbătă al PSD-ului

Ce a scris presa străină despre mitingul de sâmbătă al PSD-ului

Mai multe publicații străine au scris despre mitingul de ieri al coaliției aflată la guvernare față de „presupusele abuzuri de putere ale procurorilor anticorupție”.
Reuters a scris că:„Social-democrații care guvernează România și mii de suporteri s-au reunit sâmbătă în afara sediului Guvernului de la București, în semn de protest față de presupusele abuzuri de putere ale procurorilor anti-corupție” și au menționat că:”România este unul dintre cele mai corupte state ale Uniunii Europene, iar autoritățile de la Bruxelles mențin o monitorizare specială asupra sistemului său juridic”.

Reuters a mai arătat că: „Procurorii anti-corupție au condamnat în ultimii ani parlamentari, miniștri și primari pentru conflicte de interese, abuz de putere, fraudă și primire de mită, dar politicienii conducători, dintre care unii sunt în curs de investigare sau sunt judecați, au negat acuzațiile și au acuzat procurorii că și-au folosit puterile pentru persecuție politică”. Publicația l-a luat drept exemplu pe Liviu Dragnea care:„a fost condamnat într-un caz pentru manipularea alegerilor, a fost trimis în judecată de DNA pentru instigare la abuz în serviciu, și care este investigat în prezent pentru fraudarea fondurilor europene.”

Reuters a mai spus că Liviu Dragnea s-a adresat miilor de alegători îmbrăcați în tricouri albe și a spus:

„Nu trebuie să fiți sub iluzia că doar oficialii de rang înalt sau funcționarii publici sunt ținte” și că: „Nimeni nu este în siguranță. În mod absolut, toată lumea poate fi vizată și acest lucru ar putea duce la o condamnare”.

Associated Press, a scris că: „Peste 100.000 de susținători ai guvernului român s-au adunat sâmbătă în Capitală îmbrăcați în alb, pentru a protesta față de presupusele abuzuri comise de procurorii anticorupție” și că: „Procurorii anticorupție au urmărit cu succes 713 funcționari în 2016, inclusiv 28 de primari și un senator.”

Associated Press: „Criticii declară că mitingul guvernului este conceput pentru a intimida judecătorii și pe președintele român Klaus Iohannis, care susține lupta anticorupție.”
Washington Post a redat cele scrise de Associated Press și a insistat pe câteva declarații făcute de participanții la miting: „România nu a inventat corupția. S-a exagerat mult, în condițiile în care au existat achitări”, a spus Oana Florea, în vârstă de 42 de ani, expert juridic.

Washington Post a mai subliniat că la miting existau participanți preocupați mai mult de economie decât de politică și l-au dat drept exemplu pe Marius Cosmin, 23 de ani, cultivator de roșii și porumb, din Tulcea, membru PSD, care a spus: „Vrem mai multe locuri de muncă, locuri de muncă mai bine plătite, drumuri mai bune”.

France 24 a arătat că: „Potrivit presei din România, numeroși oficiali locali, precum și administratori de spitale și directori și-au îndemnat angajații să se alăture demonstrației” și că: „Președintele de centru-dreapta, Klaus Iohannis, care s-a confruntat în mod frecvent cu guvernul, a catalogat demonstrația de sâmbătă ca fiind ‘ciudată și ridicolă’, adăugând că aceasta i-a amintit de epoca comunistă.”
(Foto:France 24)

Lasă un răspuns

Top