Esti aici
Acasa > Evenimente > Brexit: „Planul lui Theresa May, ca lustruirea unui rahat” – Boris Johnson

Brexit: „Planul lui Theresa May, ca lustruirea unui rahat” – Boris Johnson

Planul Theresei May a fost acceptat, deocamdată, de membrii cabinetului său

Ministrul de externe britanic, Boris Johnson, a atacat vehement în privat propunerile făcute de premierul Theresa May privind relația cu Uniunea Europeană după ieșirea din UE. Planul a fost criticat de mai mulți eurosceptici din propriu partid.

Potrivit rețelei TV Sky News, Johnson a calificat planul lui May prezentat vineri cabinetului adunat la reședința prim ministerială de la Chequers drept „lustruirea unui rahat”.

Johnson a acceptat până la urmă planul, dar rămâne unul dintre principalii lideri ai taberei care se pronunță pentru un Brexit dur și critică planul lui May ca fiind „un inhibitor ale comerțului liber” după Brexit.

Premierul May a cerut restabilirea completă a responsabilității colective a guvernului care a fost suspendată pe timpul campaniei pentru referendumul din 23 iunie 2016 în care electoratul s-a pronunțat în favoarea ieșirii Marii Britanii din UE și chiar pe timpul negocierilor în vederea ajungerii la un acord privind relația cu Uniunea după Brexit, programat a avea loc pe 29 martie 2019.

Relatările privind atacul lui Johnson împotriva premierului May au declanșat reacții contradictorii în rândul Partidului Conservator de guvernământ.

Pe de o parte, duminicalul Sunday Times relatează că cel puțin unul dintre deputații Conservatori loiali lui May i-a cerut lui Johnson să demisioneze.

Poziția lui May în dubiu

Pe de altă parte, același ziar scrie că euroscepticii îl îndeamnă pe deputatul Jacob Rees-Mogg, cel mai radical susținător al unui Brexit dur, să lanseze o tentativă de răsturnare a lui May din funcția de lider al Paridului Conservator și implicit de prim ministru.

Jacob Rees-Mogg ste cel mai radical oponent eurosceptic al planului prezentat de premierul May (Getty Images)

Pentru a declanșa o astfel de alegere a liderului Partidului Conservator, el ar avea nevoie de spriinul a cel puțin 48 dintre cei 318 deputați ai partidului.

Planul prezentat de May vinerea trecută cuprinde mai multe puncte:

continuarea după sfârșitul perioadei de tranziție (31 decembrie 2020) a armonizării cu UE a regulilor privind importul și exportul de mărfuri;
parlamentul britanic va avea cuvântul final asupra modului de implementare a acestor reguli, având posibilitatea respingerii lor;
pentru comerțul cu servicii, inclusiv cele financiare, vor exista reguli diferite, fiind prevăzută „flexibilitatea în reglementare”;
libertatea de mișcare a persoanelor va înceta, dar un „cadru de mobilitate” va permite cetățenilor UE din UK și UK din UE să solicite drept de a munci și studia în cele două teritorii;
Marea Britanie își va introduce treptat noile tarife vamale;
jurisdicția Curții Europene de Justiție va înceta, dar Marea Britanie va respecta deciziile curții în domeniile unde rămân valabile regulile comune.
Premierul May va prezenta aceste propuneri la negocierile cu UE, unde nu e deloc sigur că vor fi acceptate.

Lasă un răspuns

Top