Esti aici
Acasa > Curiozitati > Basorelieful „Budapesta‟ care marca ocuparea capitalei ungare, în 1919, de către trupele române, a fost eliminat de pe Arcul de Triumf

Basorelieful „Budapesta‟ care marca ocuparea capitalei ungare, în 1919, de către trupele române, a fost eliminat de pe Arcul de Triumf

O victorie importanta a Armatei Romane a fost eliminata de pe Arcul de Triumf

Numai cateva ceasuri a durat ca muncitorii sa acopere cu ciment un basorelief de pe Arcul de Triumf din Bucuresti. Valoroasa inscriptie marca o importanta victorie a Armatei Romane din anul 1919.

Este vorba despre basorelieful „Budapesta‟ care le facea cinste ostasilor Armatei Romane. Aceasta inscriptie se afla alaturi de numele altor localitati cucerite de soldatii romani, pe arcada interioara a emblematicului monument.

Dintre toate, numai placa inscriptionata cu numele capitalei ungare a fost acoperita cu ciment, stergandu-se astfel o fila de istorie. Acest lucru s-a intamplat, se pare, prin anul 2008, cand Primaria Capitalei, in subordinea careia se afla Arcul de Triumf, s-a apucat sa restaureze monumentul istoric pe furis.

Restaurarea, praf in ochi

Reconditionarea a fost, de fapt, doar praf in ochi. Muncitorii nu au facut decat sa acopere cu ciment basorelieful „Budapesta‟. Neculai Moghior, fostul sef al Fototecii Muzeului Militar National, citat de ZIUAnews, sustine ca inscriptia de pe monumentul-simbol ar trebui readusa la viata si ca vinovati pentru ca basorelieful nu este reabilitat sunt maghiarii. ”UDMR-ul a fost la guvernare tot timpul si nu avea niciun interes sa dispuna o asemenea masura, care nu convine ungurilor‟, a lamurit Moghior.

Numele „Budapesta‟ era inscriptionat pe ultimul dintre cele 12 basoreliefuri cu toponime care amintesc de victoriile Armatei Romane. Acesta a fost sters de pe fatada Arcului de Triumf, insa nu se cunoaste o data certa la care placa a fost acoperita cu ciment. Nici pana in prezent, autoritatile nu s-au ocupat de reabilitarea basoreliefului atat de important pentru istoria romanilor.

Basorelieful, distrus si de comunisti

Basorelieful „Budapesta‟ marca ocuparea capitalei ungare, in 1919, de catre trupele romane. Armata lupta pe atunci impotriva expansiunii bolsevismului ungar. Construit in 1918 din materiale care nu rezistau nici macar in fata ploilor, Arcul de Triumf a fost ridicat din lemn acoperit cu ipsos dupa patru ani.

Actualul monument a fost inaugurat in 1936, cand autoritatile au considerat ca infrangerea armatelor comuniste din 1919 reprezinta un moment crucial in istoria noastra, demn de consemnat pe constructia emblematica din Capitala.

Placuta comemorativa a avut un destin tumultuos, cu atat mai mult cu cat acelasi basorelief „Budapesta‟ a fost zidit in primii ani de comunism romanesc si reabilitat in 1953, anul mortii lui Stalin.

Povestea se repeta si la Cluj-Napoca

Din nefericire, cazul nu este unul singular. Aceeasi poveste s-a intamplat la Cluj-Napoca, cand maghiarii au cerut indepartarea unui text comemorativ de pe statuia lui Baba Novac. In martie 2012, Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) a sesizat Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) in legatura cu niste randuri inscriptionate pe statuia lui Baba Novac.

PPMT a solicitat indepartarea textului istoric, motivand ca are „un mesaj ofensator la adresa maghiarilor‟, scrie napocanews.ro. Mesajul de pe statuie suna in felul urmator:„Baba Novac, capitan al lui Mihai Viteazul, ucis in chinuri groaznice de catre unguri in data de 5 februarie 1601‟. Textul a fost inscriptionat pe statuia amplasata langa Turnul Croitorilor in septembrie 1998.

Lasă un răspuns

Top