Esti aici
Acasa > Curiozitati > BÂRFA ȘI BÂRFITORII

BÂRFA ȘI BÂRFITORII

Cine se poate lăuda că nu s-a confruntat niciodată cu bârfele, că nu s-a întristat din cauza lor? Nimeni, probabil. S-ar părea că ne însoțesc pe fiecare într-o măsură mai mare sau mai mică, precum o umbră.

Ce înseamnă, de fapt, bârfa? Potrivit dicționarului, bârfa constă în vorbe răuvoitoare la adresa cuiva, iar a bârfi înseamnă a vorbi de rău, a ponegri, a defăima pe cineva. Un fenomen cât se poate de răspândit,s-ar părea. Cine sunt cei luați în colimator? Cel mai des, pe lângă cunoștiințele comune, sunt cei bogați, vedete, persoane publice ale căror nume se află constant pe buzele tuturor. Li se analizează faptele, stilul de viață, situația financiară, relațiile intime, tot ce poate prezenta “interes”. N-ar fi poate nimic rău în asta doar că informațiilor vehiculate li se dă o conotație negativă.

DE CE SE BÂRFEȘTE

Întrucât este o ființă socială, sunt de părere psihologii, omul dă curs dorinței de comunicare cu semenii. Despre ce anume? Pare a fi o întrebare ce-i tot dă târcoale. Sigur, poți vorbi despre o carte sau un film. Cărțile însă nu prea mai au succes, iar filmele, în afara telenovelelor, așijderea. Despre vreme? Prea puțin. Și-apoi, la ce bun să-ți bați capul să găsești un subiect de conversație interesant când mult mai la îndemână este să vorbești despre cunoștiințele comune?! O ispită căreia cu greu i-ar rezista cineva, multora provocându-le o deosebită plăcere să-i dea curs. Iar dacă reușesc să capteze interesul interlocutorului, bârfa devine o modalitate de apropiere de ceilalți. Cu aceleași înclinații, firește. Sunt și persoane care consideră că răspândind zvonuri, aduc un beneficiu celor din jur, avertizându-i trăsăturile negative ale cuiva, despre probabilitatea că respectiva persoană să recurgă la acte reprobabile. Așadar, o fac cu cele mai bune intentii! Aparent, fiindcă s-a constatat că, foarte des, cel care vorbește de rău pe cineva o face din dorința de a atrage atenția asupra propriei persoane, de a stârni interesul, de a face impresie bună celor din jur, de a crește în ochii lor. Sunt, așadar, cei care nu recurg la bârfă de plictiseală, și nici din bune intenții, ci pentru a influența intelocutorul. Fiindcă, după părerea psihologilor, mari amatori de bârfe sunt cei cu o stimă de sine scăzută, neîncrezători în forțele proprii, în capacitatea de a se realiza, de a obține ce își doresc.

CINE MAI BÂRFEȘTE

Bârfele se nasc și din invidie, din răzbunare, din dorința de a insulta. De exemplu, cum nu-i poți spune deschis celui care te-a umilit părerea ta despre el, recurgi la bârfă. Ce poate fi mai simplu, doar găsești pe cineva care să te asculte?! Așa se întâmplă când cel care te-a umilit ocupă o poziție mai înaltă sau pur și simplu are, dupa părerea ta, atuuri care te inhibă. Deseori, colegii încep să-i bârfească pe cei despre care bănuiesc că ar vrea să le ia locul sau să promoveze, detașându-se de ei. Oricât de ciudat ar părea la prima vedere, deseori bârfesc și cei care se află pe o poziție superioară pe scară ierarhică, recurgând la bârfă ca la un mijloc care să le sporească autoritatea. Spre bârfă sunt înclinați și cei nervoși, și cei marcați de tot feluri de temeri, cei chinuiți de anxietate, cei cărora le place să-și plângă de milă.

CUM TE LUPȚI CU BÂRFELE

Te-ai săturat să tot auzi spunându-se despre tine ba una, ba alta? Cum te aperi? Cum contracarezi?

Obișnuiește-te cu ideea. Fie că-ți place fie că nu, se va găsi întotdeauna cineva care să inventeze câte ceva despre tine. Păstrează-ți calmul, altfel ai putea chiar inrăutăți lucrurile. Dacă dramatizezi situația, e posibil să-ți faci mai mult rău decât îți fac bârfele în sine. Pentru a le preveni, nu povesti oricui îți iese în cale prea multe despre tine. Altfel, ce cunosc doi s-ar putea să cunoască mai mulți.

Ignoră-le. A nu reacționa la zvonuri e cea mai bună metodă de a le opri răspândirea. Ori tratează-le cu umor și ironie. În niciun caz nu încerca să afli cine și de ce te bârfește. Nu te ajută cu nimic, nu faci decât să-ți pierzi timpul și energia. Și buna dispoziție, evident.

Stai departe. Și de bârfă, și de bârfitori. Altfel spus, discută despre orice, inclusiv despre problemele personale doar cu cei în care poți avea încredere.

BĂRBAȚII, O EXCEPȚIE?

Consideri că doar femeile bârfesc, bărbații abordând doar discuții pe teme serioase? Te înșeli, susțin psihologii. În cadrul unui interesant experiment, cercetătorii americani le-au cerut studenților să înregistreze pe un reportofon discuțiile pe care le poartă între ei în afara cursurilor. Înregistrările au scos la iveală că fetele au vorbit mai multe despre propriile probleme sau cele din familie, pe când băietii și-au îndreptat atenția asupra colegelor, a politicienilor și a sportivilor. Curioși au fost și cercetătorii italieni, ei ajungând la concluzia, în urma studiului pe care l-au întreprins, că bărbații italieni le dedică până la 5 ore pe zi colegilor. Bârfindu-i, desigur. Nici englezii nu fac excepție. 90% din ei nu se dau în lături să analizeze în familie sau în cercurile de prieteni neajunsurile colegilor. Oare câți români procedează la fel? Deloc puțini, cu siguranță!

ALUNGĂ ISPITA

Orice ai face, se va găsi întotdeauna cineva să inventeze verzi și uscate despre tine. Nu-i de mirare, de vreme ce 30-70% din conținutul conversațiilor de zi cu zi le constituie bârfele, conform psihologilor. Unele, nevinovate, chiar simpatice. Dar asta nu trebuie să te ispitească. O femeie deșteaptă nu va sta niciodată să bârfească, pentru că, pe de o parte, bârfa înseamnă lipsă de respect față de cel “vorbit”. Dar și pentru că, potrivit unui vechi proverb, “cine bârfește cu tine te bârfește și pe tine”.

Lasă un răspuns

Top