Esti aici
Acasa > Curiozitati > Anunțul momentului pentru utilizatorii de telefoane mobile. Ce se întâmplă cu serviciul de roaming

Anunțul momentului pentru utilizatorii de telefoane mobile. Ce se întâmplă cu serviciul de roaming

Vești de ultimă oră pentru utilizatorii de telefoane mobile. Statele membre ale Uniunii Europene (UE) şi negociatori ai Parlamentului European (PE) au anunţat că au ajuns la un acord, privind utilizarea serviciului de roaming. Ce trebuie să știe aceștia?

Noi informații pentru utilizatorii de telefoane mobile care vor să călătorească în Europa. Statele membre ale Uniunii Europene (UE) şi negociatori ai Parlamentului European (PE) au anunţat că au ajuns la un acord, cu privire la prelungirea, cu zece ani, a anulării cheltuielilor de ”roaming” în comunicaţii mobile între statele membre UE, relatează AFP.

Trebuie menționat faptul că decizia nu este una întâmplătoare. Eliminarea roamingului este una dintre reformele cele mai concrete din ultimii ani pentru consumatorii europeni și le permite, începând din 2017, pe o perioadă iniţială de cinci ani, să-şi folosească tarifele la nivel naţional în întreaga UE, fără vreun cost suplimentar.

Totodată, aceasta vizează cele 27 de state membre UE – dar şi Islanda, Liechtenstein şi Norvegia, însă nu Regatul Unit, care a încetat definitiv să aplice reglementările europene la 1 ianuarie. Amintim faptul că această desfiinţare a roameningului, care a intrat în vigoare în 2017, urma să înceteze în iunie 2022 – cu riscul de a ”umfla” facturile la telefonia mobilă ale europenilor atunci când călătoresc pe continent.

Consiliul European precizează că această prelungire a reglementărilor ofer utilizatorilor oportunitatea de a naviga pe internet și de a da mesaje sau apeluri în timp ce călătoresc între statele UE, fără a plăti costuri foarte mari.

Ce trebuie să știe europenii
”Prelungirea reglementărilor va garanta că persoanele pot să telefoneze, să trimită SMS-uri şi să navigheze pe Internet în timp ce călătoresc în alte state UE decât al lor, fără să se teamă de un şoc teribil la primirea facturii de la operatorul lor”, a anunţat într-un comunicat Consiliul European.

Trebuie menționat faptul că acest compromis ceşte, în plus, plafonul preţului maxim pe care operatorii europeni şi-l pot factura unii altora în schimbul folosirii reţelelor lor de telecomunicaţii, ”în vederea garantării faptului că (dispoziţia) rămâne gestionabilă” economic pentru aceştia.

Amintim faptul că în primă fază, Comisia Europeană (CE) a propus de asemenea să se garanteze consumatorilor ”aceeaşi calitate şi aceeaşi viteză a conexiunii la reţa în străinătate ca acasă” – în contextul în care sunt afectaţi de o viteză încetinită în afara ţării -, un punct aprig discutat de către statele UE şi europarlamentari, grijulii să apere competitivitatea şi finanţele operatorilor.

În final însă, compromisul decis prevede ca europenii care folosesc telefoane mobile să beneficieze, în străinătate de aceleaşi servicii ca în ţara lor, adică acces la 5G, dar și la rețeaua de telefonie.

Lasă un răspuns

Top