Esti aici
Acasa > Curiozitati > ANUNT ULUITOR: Ministrul Sănătăţii: “Ne-a intrat şpaga în sânge”

ANUNT ULUITOR: Ministrul Sănătăţii: “Ne-a intrat şpaga în sânge”

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea susţine că nu s-a rezolvat problema şpăgii, deşi salariile au crescut substanţial în urma aplicării legii salarizării unitare.

„Nu am rezolvat problema şpăgii. Chiar astăzi citeam nişte elemente legate de faptul că există spitale unde se mai dă şpagă. Cred că ne-a intrat în sânge să mergem la medic şi să dăm plicul”, a declarat Sorina Pintea.

Potrivit acesteia, deşi în unele spitale există chestionare prin care pacienţii pot evalua în mod anonim calitatea serviciilor, nu toţi pacienţii au încredere în acestea.

„Chestionarele (n.r. – de feedback) au fost introduse în 2016 şi, dacă vă uitaţi pe site-ul Ministerului Sănătăţii, publicăm rapoarte trimestriale. Acestea funcţionează, dar, din păcate, oamenii nu au încredere în anonimatul respectivului chestionate, deşi el este sigur”, a adăugat Sorina Pintea.

Aceasta a spus că managerul spitalului este responsabil pentru verificarea chestionarelor care conţin feedback-ul pacienţilor privind calitatea serviciilor din spitale.

La rândul său, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Codruţa Kovesi, a făcut public un raport privind corupţia din sistemul de sănătate, precizând că s-au identificat cinci domenii de manifestare a corupţiei din acest sistem: achiziţii publice, servicii medicale, bugetarea unităţilor spitaliceşti, accesul personalului în sistemul medical şi autorizarea farmaciilor.

„În completarea studiului, pot să vă spun că au fost investigate, de asemenea, nu doar persoanele/funcţionarii care au lucrat în sistemul de sănătate, ci şi persoanele juridice (companii, firme) care au dat mită sau alte foloase ilegale în cadrul achiziţiilor publice din sănătate, fiind solicitate în anumite investigaţii chiar şi măsuri preventive. O abordare pro activă din partea administraţiei publice pentru împiedicarea producerii actelor de corupţie, creşterea integrităţii, reducerea vulnerabilităţilor şi a riscurilor de corupţie pot duce la diminuarea corupţiei în România”, sublinia Laura Codruţa Kovesi.

Şefa DNA a explicat că acest fenomen nu poate fi eliminat doar prin anchete, fiind necesară schimbarea unor proceduri şi introducerea unor mecanisme de control, scrie jurnalistii.ro

Lasă un răspuns

Top