Esti aici
Acasa > Curiozitati > ALERTA pentru toti romanii din DIASPORA, Noi condiţii pentru părinţii care vor să călătorească în străinatate cu copiii

ALERTA pentru toti romanii din DIASPORA, Noi condiţii pentru părinţii care vor să călătorească în străinatate cu copiii

Părintele va avea posibilitatea să îşi exprime o singură dată acordul pentru ieşirea din ţară a copilului împreună cu celălalt părinte pentru o perioadă de până la 3 ani şi pentru mai multe călătorii în străinătate, potrivit Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Potrivit MAI, printr-o hotărâre de Guvern adoptată în şedinţa de marţi au fost modificate prevederile referitoare la exprimarea unuia dintre părinţi cu privire la ieşirea din ţară a copilului împreună cu celălalt părinte.

CIteste si: Horoscop 19 iulie 2018. Dragoste miraculoasă, veste bună și bani mulţi

Astfel, părintele va avea posibilitatea să îşi exprime o singură dată acordul pentru o perioadă de până la 3 ani şi pentru mai multe călătorii în străinătate. MAI precizează, însă, că părintele va putea să-şi dea acordul ca şi până acum, adică pentru perioade mai scurte sau pentru fiecare călătorie în parte.

De asemenea, tot prin HG adoptată în şedinţa de marţi a fost eliminată şi obligativitatea menţionării scopului călătoriei şi rutei.

Părintele îşi poate revoca acordul în orice moment prin depunea unei petiţii la orice structură de relaţii cu publicul a Poliţiei de Frontieră care, în regim de urgenţă, va introduce o alertă în baza de date şi va informa structurile din punctele de frontieră care nu vor permite ieşirea din ţară a minorului, spune MAI.

În cazul minorilor cu domiciliul sau reşedinţa în statul de destinaţie nu va mai trebui prezentat acordul celuilalt părinte.

Prin modificările prevederilor se introduce şi posibilitatea ca paşaportul simplu electronic să fie expediat la adresa din străinătate indicată de titular sau de persoana care a formulat cererea. Au mai fost introduce şi prevederi referitoare la exceptarea de la procedura de supralegalizare sau aplicare a apostilei de la Haga pentru documentele eliberate de autorităţi oficiale din statele cu care România a încheiat tratate de asistenţă juridică ce prevăd scutirea de astfel de formalităţi, mai spun reprezentanţii ministerului.

În 2016, aproape 300.000 de minori au ieşit din România, iar în 2017 peste 200.000.

Lasă un răspuns

Top