Esti aici
Acasa > Curiozitati > Ah, iubirea! Lucruri bizare care se petrec în corpul nostru când ne îndrăgostim

Ah, iubirea! Lucruri bizare care se petrec în corpul nostru când ne îndrăgostim

Fiecare dintre noi a trăit – sau va experimenta, probabil – măcar o dată în viață sentimentul de a fi îndrăgostit.

Dar, dincolo de ce simțim atunci când suntem prinși în mrejele iubirii, există o întreagă știință, pe care oamenii încearcă să o înțeleagă. Savanții au studiat motivele pentru care comportamentul nostru se schimbă atât de mult atunci când ne îndrăgostim.

Cercetătorii leagă acest comportament de „hormonii iubirii”, precum dopamina și oxitocina, care ne influențează emoțiile. În acest articol, îți prezentăm modul în care știința explică lucrurile nebunești pe care le fac și le simt oamenii atunci când sunt îndrăgostiți.

1. Îndrăgostiții se poartă de parcă ar fi beți

După câteva pahare de vin, comunicarea devine mai ușoară, chiar și cu oamenii pe care abia îi cunoaștem. Devenim mai încrezători, iar frica și anxietatea par să se evapore.

Oxitocina, unul dintre „hormonii iubirii”, influențează corpul exact la fel ca alcoolul. Ai observat că, de multe ori, oamenii beți vor să îmbrățișeze pe toată lumea din jur?

Oxitocina mai este numită și „hormonul îmbrățișării”, fiindcă ne face să ne dorim să ne apropiem fizic de alți oameni.

2. Îndrăgostiții slăbesc sau se îngrașă

În psihologie există o expresie des folosită: „kilogramele iubirii”. Asta, deoarece multe cupluri au fluctuații de greutate la începutul unei relații.

Unii se îngrașă, iar alții slăbesc. Oamenii de știință au descoperit că perechile care se îngrașă împreună sunt cele mai satisfăcute de relația lor.

Cercetătorii cred că acest lucru se întâmplă fiindcă partenerii simt mai puțină presiune și mai puțină teamă de a fi respinși din cauza înfățișării lor.

Publicitate:

Pe de altă parte, studiile privitoare la oxitocina produsă de îndrăgostiți arată că acest hormon reduce foamea și reglează metabolismul. Așa că „fluturii din stomac” ar putea indica și faptul că vei pierde din greutate.

3. Li se schimbă vocea

Savanții americani au realizat un studiu neobișnuit. Au pus mai multe persoane care începuseră recent o legătură romantică să dea telefoane.

Alți participanți la studiu le-au ascultat vocile și puteau să-și dea seama cu ușurință dacă îndrăgostiții vorbeau cu un prieten sau cu persoana iubită.

În timpul conversației cu iubitele și iubiții lor, vocile bărbaților au devenit mai înalte, iar vocile femeilor au devenit mai joase.

Oamenii de știință cred că acest lucru se datorează faptului că fiecare partener vrea, în mod inconștient, să semene cu celălalt.

4. A fi îndrăgostit e similar cu a avea o obsesie sau o dependență

Adu-ți aminte de o perioadă în care erai îndrăgostit. Probabil că te gândeai continuu la persoana respectivă, voiai să petreci cât mai mult timp cu ea și prietenii îți spuneau că ai dezvoltat o obsesie.

Antropologul Helen Fisher a descoperit că la persoanele îndrăgostite se activează aceleași zone ale creierului ca în cazul dependenței de cocaină.

De aceea, ne dorim să fim lângă oamenii de care ne-am îndrăgostit și ne simțim triști atunci când nu suntem lângă ei.

5. Îndrăgostiții dorm mai puțin

Studiile realizate de cercetătorii elvețieni au arătat că, în medie, o persoană îndrăgostită doarme cu o oră mai puțin pe noapte decât o persoană care nu este îndrăgostită.

Mai mult, participanții la studiu nu se simțeau obosiți, așadar calitatea somnului nu le-a fost afectată.

Lasă un răspuns

Top