Esti aici
Acasa > Curiozitati > Spaga la medic, inlocuita cu donatia catre spital

Spaga la medic, inlocuita cu donatia catre spital

Pacientii care vor sa dea spaga la medic ar putea fi pusi in situatia de a dona banii respectivi catre spital. Oficialii spun ca sumele ar fi astfel fiscalizate, dar pacientii spun ca masura nu va fi in sprijinul lor, ci ca va crea si mai multe discrepante in sistem.

STIRI PE ACEEASI TEMA Spaga de 30.000 de euro pentru a scapa de dosar un individ cercetat de… Pacientii care doresc sa dea bani medicilor in semn de recunostinta pentru tratamentul primit ar putea fi obligati sa achite suma respectiva catre spital, sub forma unei donatii.

Citeste si: Unul din patru medici români a plecat să lucreze în străinătate / Când sunt întrebați de ce nu doresc să se întoarcă, românii plecați invocă mediul politic și lipsa meritocrației (studiu Banca Mondială)

Asa prevede un proiect de lege initiat de Uniunea Salvati Romania (USR), dar semnat si de parlamentari din alte formatiuni politice. „Pacientul plateste la spital si nu da un plic la negru personalului medical „, explica medicul Florin Buicu, presedintele Comisiei de Sanatate din Camera Deputatilor.

Cum e in prezent Concret, prin acest proiect pacientii vor putea face donatii pentru spitalul de stat unde au fost ingrijiti, iar donatiile vor trebui publicate lunar, pe pagina de internet a Ministerului Sanatatii. „In momentul de fata, prevederile din legea pacientului prevad posibilitatea ca pacientul sa-si exprime multumirea atat fata de institutia in care a fost tratat cat si fata de personalul medical.

Prin acest proiect, aceasta multumire inseamna ca pacientul, daca vrea, face o donatie la nivelul spitalului si spitalul, avand venituri proprii, are posibilitatea si instrumentele necesare sa transmita mai departe catre medic si catre personalul medical acele multumiri, dar prin intermediul institutiei si nu direct.

In prezent, nu exista un cadru in care aceasta multumire sa fie inregistrata si fiscalizata „, arata deputatul Florin Buicu. Donatiile, incluse in bugetul spitalului Practic, donatiile vor fi incluse in executia bugetului de venituri si cheltuieli ale spitalului public. „Nici macar la unitatea sanitara nu trebuie dati bani pentru ca si aici se pot gasi forme de conditionare a actului medical de donarea unor sume.

Citeste si: SPAGA la doctor, INTERZISA PRIN LEGE! Cine da de astazi bani medicilor poate face PUSCARIE

Sunt sitatii in care pacientii, ca sa aibe prioritate in a primi anumite servicii, apeleaza la spital iar spitalul ii ofera acestuia prioritate pentru ca a sponsorizat „, a subliniat si Vasile Barbu, presedintele Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor.

Acesta subliniaza ca numarul medicilor care conditioneaza direct actul medical e in scadere. Exista insa o categorie de medici care conditioneaza indirect tratamentele, atrage acesta atentia. „Majoritatea medicilor a inteles ca nu trebuie sa primeasca cadouri si le este frica, chiar daca unii mai primesc, le primesc de la pacienti care sunt mai vechi.

Exista si acum conditionare, este conditionarea indirecta care se practica cu foarte multa dibacie, cu foarte multa tatonare, e acel fenomen de amanare, ca sa ii dai de inteles pacientului ca nu ai ce sa ii faci. Dar conditionare directa nu prea mai exista „, a completat Barbu.

Masura greu de implementat O alta problema ar fi dificultatea cu care un asemenea sistem ar putea fi pus in practica, spune si Radu Ganescu, presedintele Coalitiei Organizatiilor Pacientilor Cronici din Romania. „Cred ca e foarte greu sa implementezi asa ceva pentru ca respectul pacientului este pentru medic, nu pentru spital.

Si la ce conditii avem in spitale, nu cred ca ar fi cineva voitor sa dea spitalului si nu medicului. Normal ar fi ca spaga sa nu existe. Normal ar fi ca medicul sa-si faca meseria iar pacientul sa fie tratat. Problema e alta: listele de asteptare la diverse servicii medicale, lipsa specialistilor din domeniu, aglomeratia din spitale „, a conchis pacientul, precizand ca o asemenea solutie nu va fi in sprijinul nimanui.

Ce sustine deputatul care a initiat propunerea legislativa Deputatul USR Matei Dobrovie a initiat o propunere legislativa care elimina spaga din sistemul de sanatate. Propunerea vizeaza modificarea art. 34 alin. (2) din Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003, in sensul in care pacientii vor putea oferi donatii numai unitatii sanitare unde au primit ingrijiri, nu si medicilor curanti.

Pentru transparenta, aceste donatii vor fi incluse in situatia privind executia bugetului de venituri si cheltuieli al spitalului public, care se afiseaza lunar pe pagina de web creata in acest scop de Ministerul Sanatatii. Aceasta initiativa urmareste sa puna in acord textul de lege mentionat cu doua decizii ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie, pronuntate de completul pentru dezlegarea unor probleme de drept penal. „Instanta suprema a stabilit ca medicul angajat cu contract de munca intr-o unitate spitaliceasca din sistemul public de sanatate are calitatea de functionar public, in sensul legii penale, iar primirea de catre acesta a unor donatii din partea pacientilor este interzisa.

Cu toate acestea, in Legea nr. 46/2003 se vorbeste despre dreptul pacientului de a oferi angajatilor sau unitatii unde a fost ingrijit plati suplimentare sau donatii. Cu alte cuvinte, pacientul poate oferi bani medicului, dar medicul din sistemul public de sanatate nu are voie sa ii primeasca.

Este evident faptul ca acest rationament nu face decat sa creeze confuzie in randul pacientilor, care nu stiu cum ar trebui sa procedeze „, explica initiatorul propunerii legislative, deputatul USR Matei Adrian Dobrovie. Totodata, initiatorul considera ca nu ar trebui sa se faca o diferentiere intre medicul din sistemul public si cel privat, atunci cand vine vorba de primirea unor donatii din partea pacientilor.

Nici in cazul medicilor din spitalele private nu se justifica primirea de plati suplimentare, intrucat fiecarui act medical ii corespunde deja un anumit tarif. „Consider ca este de datoria statului roman ca medicii sa fie rasplatiti in mod corect pentru munca depusa.

Practica plicului pentru medic este nociva pentru societatea romaneasca si trebuie sa i se puna punct prin dispozitii legale clare, usor de identificat si de inteles de catre cetateanul care ajunge, intr-o zi, in postura de pacient „, a mai precizat deputatul Matei Dobrovie.

Lasă un răspuns

Top