Esti aici
Acasa > Evenimente > German acuzat de vânzare ilegală de artefacte dacice

German acuzat de vânzare ilegală de artefacte dacice

Procurorii români au trimis în instanță un cetățean german care ar fi vândut artefacte dacice din mai multe situri arheologice din țară. El este acuzat de spălarea banilor după tranzacții ilegale cu artefactele care fac parte din patrimoniul cultural național, romania-insider.com.

Între 2005 și 2015, el a dobândit, a reținut și a transferat numeroase piese de patrimoniu, furate de pe site-urile arheologice din România, potrivit procurorilor.

În 2006, el ar fi vândut unui colecționar bulgar o brățară de aur multi-spirală, furat de la situl arheologic Sarmizegetusa Regia. Elementul a fost obținut ilegal în 2005 și prezentat cumpărătorului său ca parte a unei colecții private.

Mai mult, el a achiziționat și a deținut 18 obiecte de argint dacice, 23 de monede dacice și 10 artefacte din ceramică sau piatră, cunoscute ca fiind disponibile ca urmare a infracțiunilor comise pe teritoriul țării. În același timp, el a vândut la diferite persoane și companii din Europa și SUA peste 1.000 de monede, cum ar fi Lysimachos, Solidi Iustinianians sau Roman denarius.

Brățada de aur multi-spirală a fost returnată autorităților române în 2011 și este în prezent în custodia Muzeului Național de Istorie a României (MNIR). Piesa este cea de-a 13-a recuperată dintr-un total de 15 brățări furate între anii 2000 și 2001 din diverse situri arheologice din România.

Alte obiecte recuperate, și anume 473 de monede și 18 obiecte de bijuterie dacice din argint, au fost aduse înapoi în România și sunt în custodia MNIR.

Cazul va fi trimis Curții de la Hunedoara.

Tot romania-insider.com anunță că cele peste 500 de monede și 18 articole de bijuterie dacică au fost recent recuperate și aduse înapoi în România, a anunțat Muzeul Național de Istorie a României (MNIR). Elementele au fost recuperate cu ajutorul Poliției din Salzburg, după investigațiile privind traficul de bunuri culturale furate.

Lotul de monede include monede de argint dacice emise în secolele III-II î.Hr., dar și cele republicane și imperiale romane, emise în secolul al III-lea î.Hr. și secolul I d.Hr.

Lotul de bijuterii cuprinde 18 obiecte dacice, cum ar fi brățări, fibule (broșe), un colier, un lanț și un spur. Obiectele datează din secolul I î.Hr. – secolul I d.Hr. Acestea au fost făcute mai ales în regiunile Transilvania, Sălaj-Crișana, Banat și Oltenia.

În lot se găsesc două tipuri de brățări. Un set este realizat din fire de argint, care se termină, în cazul uneia dintre brățări, în capete de lup. Un alt set are inele, cu pandantive în formă de topor.

Lasă un răspuns

Top