Esti aici
Acasa > Curiozitati > Cele mai importante detalii la care trebuie sa fii atent cand citesti o garantie

Cele mai importante detalii la care trebuie sa fii atent cand citesti o garantie

Trebuie să fii foarte atent la detalii atunci când citeşti o garanţie © Shutterstockk / Copyright: By Elnur

Orice achiziție importantă ai face, de cele mai multe ori va veni cu o garanție alături, pe care trebuie să o semnezi. Așa cum îi spune și numele, garanția te va ajuta să îți recuperezi banii sau să îți repari bunul, în cazul în care acesta prezintă defecțiuni care nu sunt cauzate de tine, în perioadă scrisă în contract. Fiecare producător în parte are propriul său tip de garanție, însă indiferent de diferențele pe care le poți regăsi, sunt unele detalii la care trebuie să fii foarte atent de fiecare dată, înainte să închei un contract de cumpărare.

Cele mai importante detalii la care trebuie să fii atent când citești o garanție:

Citeste si: Horoscop 8 august 2018. Plăceri seducătoare, bani și un coleg trădător

1. Cele mai importante întrebări la care trebuie să îți răspundă o garanție

În primul rând, „care este perioada de timp acoperită de garanție?”, ar trebui să fie prima întrebare la care vei găsi un răspuns clar. Există, în anumite situații, posibilitatea unei garanții extinse, în funcție de produs, producător sau ofertă de moment. De asemenea, garanția trebuie să îți explice clar ce se întâmplă în cazul în care bunul achiziționat se defectează în perioada acoperită. Sunt situații în care produsul este înlocuit cu unul nou, precum în cazul garanției iQOS, dar și situații în care primești banii înapoi sau produsul este reparat și înapoiat. Și pentru că am ajuns la această parte a garanției, în care un produs poate fi reparat, există situații în care nu toate tipurile de reparații sunt incluse în garanție, în anumite cazuri clientul fiind nevoit să achite pentru unele intervenții. Daunele considerabile reprezintă un capitol pe care nu toate garanțiile îl cuprind. Dacă, spre exemplul, telefonul va face scurtcircuit în clipa în care îl vei pune la încărcat, garanția nu va acoperi datele pierdute pe care le țineai în smartphone.

2. Garanția extinsă

Aceasta vine sub forma unui contract adițional, pe care un cumpărător trebuie să îl încheie, contra cost, cu vânzătorul, în clipa achiziționării unui produs. Poate fi făcută în prelungirea garanției de bază, deja inclusă în prețul de cumpărare, și poate acoperi mentenanța sau servicii de reparații în cazul unor defecțiuni.

3. Cum să eviți cele mai frecvente probleme cu o garanție

În primul rând, înainte de a semna orice, citește întreg contractul și garanția, chiar dacă asta va însemna să petreci alte 10 minute suplimentare în magazin. Apoi, ține în permanență o copie a garanției, pentru a fi sigur că nu există riscul de a se pierde, și verifică reputația firmei de la care cumperi, în privința serviciilor de garanție. Dacă observi că mulți clienți au semnalat probleme, atunci poate ar fi cazul să te reorientezi. Nu în ultimul rând, nu uita să păstrezi bonul și factura eliberate în magazin și pune-le alături de garanție într-un dosar special cu alte facturi pentru produsele importante achiziționate.

Întotdeauna va exista riscul unor dispute din cauza defecțiunilor apărute la un produs. Tocmai din acest motiv este foarte important să citești și să înțelegi clar în ce fel te poți folosi de garanție în urma problemelor neprevăzute. De asemenea, dacă nu vei reuși să găsești o rezolvare rapidă pe garanție în magazinul de unde ai făcut achiziția, contactează producătorul.

Sursă foto: Shutterstockk / Copyright: By Elnur

Lasă un răspuns

Top