Esti aici
Acasa > Curiozitati > VIDEO Live- Peste 80 de mii de pelerini la moastele Sfintei Parascheva. Credinciosii veniti la Iasi stau la coada si 10 ore

VIDEO Live- Peste 80 de mii de pelerini la moastele Sfintei Parascheva. Credinciosii veniti la Iasi stau la coada si 10 ore

Până ajung să se închine la moaştele Sfintei Parascheva, pelerinii de la Iaşi stau şi câte zece ore la cozi. Este o aşteptare lungă şi, pentru mulţi, epuizantă. Reporterii Observator au fost şi ei alături de credincioşi şi au aflat de ce efortul este necesar când vii la rugăciune. Deşi cei mai mulţi pelerini au venit în Iaşi numai pentru moaşte, oraşul are mult mai mult de oferit.

Fie că au parcurs sute de kilometri, fie că vin de la doi paşi de Iaşi, pe toţi îi uneşte acelaşi sacrificiu. De o zi întreagă, toţi pelerinii stau la coadă.

Horoscop 14 octombrie 2018. Declaraţie de dragoste, bani și un secret uimitor
Mirela vine de 9 ani, în fiecare toamnă, la sărbătoarea Sfintei Parascheva. Nu stă singură la rând, ci alături de fiica ei, pe care nici trezitul în zori şi nici aşteptarea nu o fac să dea un pas înapoi.

MIRUNA, pelerin: Este foarte frumos, greu nu este chiar aşa de tare, mai obosim.

Reporterii Observator le-au însoţit preţ de jumătate de oră pe Miruna şi pe mama ei. Pe amândouă, le întăreşte gândul că vor ajunge să se închine la racla cu sfintele moaşte. Şi tatăl fetei le este alături, dar… de acasă.

Unii pelerini stau şi câte zece ore la coadă. Niciunul nu se plânge.

Sfanta Cuvioasa Parascheva

Anul acesta, alaturi de moastele Sfintei Cuvioase Parascheva, pelerinii vor putea cinsti moastele Sfintei Ecaterina. Mentionam ca traditia de a aduce la Iasi, cu prilejul sarbatorii Sfintei Cuvioase Parascheva, moaste ale altor sfinti a fost instituita in anul 1996 de Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, pe atunci Mitropolit al Moldovei si Bucovinei.

Sfanta Parascheva s-a nascut in secolul al XI-lea, in satul Epivat din Tracia, pe tarmul Marii Marmara, in apropiere de Constantinopol (azi Istanbul). Se spune ca pe cand avea 10 ani, Cuvioasa Parascheva a auzit intr-o biserica cuvintele Mantuitorului: „Oricine voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea si sa-mi urmeze Mie” (Marcu 8, 34). Aceste cuvinte o determina sa-si daruiasca hainele sale saracilor.

Dupa o vreme se retrage in pustie. Urmand sfaturile unor vietuitori alesi, se indreapta spre tinutul Pontului, oprindu-se la manastirea Maicii Domnului din Heracleea, unde va ramane cinci ani. De aici a plecat spre Tara Sfanta, in dorinta de a-si petrece restul vietii in locurile sfinte. Dupa ce a vazut Ierusalimul, s-a asezat intr-o manastire de calugarite in pustiul Iordanului.

Din putinele stiri privitoare la viata ei, aflam ca intr-o noapte, pe cand avea 25 de ani, un inger i-a spus in vis, sa se reintoarca in locurile parintesti. Sfantul Varlaam scrie in Cazania sa: „Sa lasi pustia si la mosia ta sa te intorci, ca acolo ti se cade sa lasi trupul pamantului si sa treci din aceasta lume catre Dumnezeu, pe Care L-ai iubit”.

Şi aşa fac cei mai mulţi dintre cei 80 de mii de pelerini care au trecut până acum pe la racla cuvioasei Parascheva. Asta, deşi Iaşiul le oferă multe de vizitat.

Chiat în imediata apropiere a locului de pelerinaj se află biserica mănăstirii Sfinţii Trei Ierarhi. Aceasta a devenit celebră de-a lungul timpului, mai ales datorită broderiilor din piatră care se află la exteriorul clădirii.

Palatul culturii este de asemenea un loc care atrage an de an mii de turişti. Câţiva pelerini au pus deja pe listă o vizită la acest monument.

Peste drum de curtea Mitropoliei se află Teatrul Naţional din Iaşi. Aceasta este cea mai importantă instituţie culturală din oraş. Este considerat al doilea ca frumuseţe în lume.

Porţile acestor clădiri rămân deschise tot anul. În schimb, racla cu moaşte va fi pusă înapoi în biserică, luni. Chiar şi aşa credincioşii se pot ruga în continuare la Sfânta Parascheva.

Lasă un răspuns

Top