Esti aici
Acasa > Evenimente > Veste Buna pentru Romanii din Marea Britanie, săptămână decisivă pentru Brexit

Veste Buna pentru Romanii din Marea Britanie, săptămână decisivă pentru Brexit

În Regatul Unit începe o săptămână decisivă pentru Brexit. Parlamentarii ţării urmează să voteze, marţi, asupra concretizării sau amânării plecării din UE, la aproape trei ani de la referendumul din 2016, scrie The Guardian.

May, ultimatum euroscepticilor: Dacă vor respinge marți acordul Brexit, își asumă riscul ca Marea Britanie să nu părăsească niciodată Uniunea Europeană

May a emis avertismentul într-un discurs cheie Brexit pe Coasta de Est în orașul englez Grimsby, cu doar câteva zile înainte ca politicienii britanici să voteze pentru a doua oară în Camera Comunelor.

Premierul a insistat că este timpul ca parlamentarii să acționeze în mod responsabil și să respecte dorințele alegătorilor, altfel ar putea duce la un „moment de criză”, în care nu ar exista garanții că Brexit ar fi fost livrat vreodată. „Este posibil să nu părăsim UE. S-ar putea să nu părăsim niciodată…”, a spus ea.

Potrivit lui May, oprirea Brexit ar putea „afecta” grav credința oamenilor în democrație. Ea a atacat, de asemenea, pe liderul Jeremy Corbyn, susținând că nu a reușit să facă compromisuri semnificative pentru a obține o afacere acceptabilă pentru deputații britanici. Incertitudinea din jurul Brexit a dus la atacarea lui May de ambele părți ale dezbaterii.

Votarea în parlamentul britanic legată de Brexit va decurge săptămâna aceasta conform planificării, a anunţat luni biroul premierul Theresa May. Potrivit uni comunicat din Downing Street 10 (reşedinţa oficială a prim-ministrului britanic) Theresa May este decisă asupra votului de marţi, iar dacă parlamentarii nu aprobă ultima variantă de acord pentru retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană, săptămâna aceasta vor urma şi alte voturi, pentru a decide dacă Brexit-ul se va face fără acord sau se va amâna, pentru prelungirea negocierilor. Un purtător de cuvânt al premierului, citat de Reuters, a precizat pentru presă că votul de marţi va fi „semnificativ”, iar moţiunea care va fi dezbătută şi votată în parlament va fi publicată luni, ceva mai târziu. El a respins astfel speculaţiile jurnaliştilor potrivit cărora votul ar putea fi redus ca importanţă. „Va fi un vot semnificativ”, a răspuns el la întrebările referitoare la posibilitatea unui vot asupra unei versiuni de acord încă neagreate la Bruxelles. Ministrul de Externe Jeremy Hunt a avertizat asupra unui risc real de ratare a Brexit-ului şi a indicat că o amânare ar fi necesară, indiferent de rezultatul votului de marţi.El a recunoscut, de asemenea, că promotorii unui nou referendum au „vânt la pupa” şi ar putea chiar opri retragerea ţării din blocul comunitar, adaugă ziarul britanic. Circa 74 la sută dintre noii alegători tineri ar vota pentru rămânerea în UE, la un al doilea referendum, arată un nou sondaj realizat la solicitarea unor grupuri anti-Brexit, citat de The Guardian.

sursa adevarul.ro.

Lasă un răspuns

Top