Esti aici
Acasa > Curiozitati > Un număr de 5 milioane de europeni, afectaţi de recenta breşă de securitate de la Facebook (Comisia Europeană)

Un număr de 5 milioane de europeni, afectaţi de recenta breşă de securitate de la Facebook (Comisia Europeană)

Recenta breşă de securitate anunţată de reţeaua de socializare Facebook ar fi afectat circa 5 milioane de europeni din totalul celor 50 de milioane de conturi compromise, a precizat marţi pentru AFP comisarul european pentru Justiţie, Vera Jurova.

Problema, care a fost „reparată” joi, potrivit cofondatorului reţelei de socializare Mark Zuckerberg, a permis piraţilor digitali să ajungă la informaţiile prezente pe pagina de profil a utilizatorilor (nume, gen, oraş etc).

„Voi şti mai multe în câteva ore sau câteva zile, dar după datele pe care le avem, cinci milioane de europeni au fost afectaţi din totalul de 50 (de milioane), ceea ce reprezintă un număr incredibil”, a spus Jurova, interpelată cu ocazia unei reuniuni europene desfăşurate la Luxemburg.

Atacul informatic de mare amploare asupra Facebook a reaprins criticile împotriva reţelei de socializare, vizată de mai multe controverse, în special în ceea ce priveşte protecţia datelor personale.

„Este o întrebare pentru liderii (Facebook), să ştim dacă aceştia sunt stăpâni pe situaţie”, a răspuns Jurova, întrebată despre o eventuală pierdere a controlului asupra gigantului american.

Dimensiunile companiei „o fac foarte greu de gestionat, dar trebuie ca acest lucru să se întâmple deoarece colectează date personale şi câştigă sume enorme utilizând viaţa noastră personală drept marfă,” a adăugat comisarul.

Vera Jurova a spus că anunţarea rapidă a breşei de către Facebok demonstrează că noile reguli europene referitoare la protecţia datelor personale, intrate în vigoare în acest an, funcţionează.

Regulamentul General privind Protecţia Datelor (GDPR) oferă autorităţilor europene noi puteri de control şi de sancţiune în cazul încălcării prevederilor sale de către companiile care colectează date personale.

Argumentele în favoarea GDPR au fost întărite de un alt scandal recent care a vizat colectarea datelor personale ale utilizatorilor de Facebook de către Cambridge Analytica, un institut de consultanţă politică americano-britanic, incident petrecut în timpul alegerilor prezidenţiale americane din 2016.

Compania poate fi amendată cu o sumă de până la 4% din cifra de afaceri anuală mondială dacă nu respectă regulile, printre care şi informarea în maximum 72 de ore despre eventualele breşe de securitate

Facebook ar putea fi amendată cu peste 1 miliard de dolari pentru noua breşa de securitate

O autoritate de reglementare din Uniunea Europeana ar putea amenda Facebook cu pana la 1,63 de miliarde de dolari pentru bresa de securitate a conturilor utilizatorilor anuntata vineri, in care hackerii au compromis conturile a peste 50 de milioane de utilizatori, daca va constata ca nu au fost respectate noile reglementari, mai stricte, referitoare la confidentialitatea datelor, scrie News.ro citand MarketWatch.

Comisia pentru Protectia Datelor din Irlanda, principala autoritate de reglementare care supravegheaza Facebook in Europa, a anuntat sambata ca a solicitat mai multe informatii de la companie, despre natura si amploarea bresei de securitate, inclusiv care sunt cetatenii europeni afectati.

Institutia a anuntat ca „este ingrijorata de faptul ca aceasta bresa a fost descoperita marti si ca afecteaza multe milioane de conturi, dar Facebook nu a fost capabila sa clarifice natura bresei si riscul pentru utilizatori”.

Un purtator de cuvant al companiei a declarat duminica faptul ca Facebook va raspunde intrebarilor autoritatii de reglementare irlandeze si va informa institutia in privinta evolutiilor viitoare.

Directorul general al Facebook, Mark Zuckerberg, a declarat vineri ca reteaua de socializare trateaza cu mare seriozitate aceasta problema si ca incearca inca sa determine multe detalii legate de amploarea si impactul incidentului.

Pentru Facebook, aceasta bresa este o lovitura majora data eforturilor de a recastiga increderea pierduta in urma unei serii de scandaluri legate de utilizarea in mod nepotrivit a datelor utilizatorilor de catre terti, in scopuri politice.

Acest caz va fi unul dintre principalele teste date modului in care autoritatile de reglementare vor aplica noua lege europeaza referitoare la securitatea datelor.

Potrivit acestei noi legi, companiile care nu iau masuri suficiente de protejare a datelor utilizatorilor risca o amenda maxima de 20 de milioane de euro sau de 4% din veniturile anuale totale din anul anterior, in functie de care este mai mare. Amenda maxima pentru Facebook ar putea fi de 1,63 de miliarde de dolari.

Legea mai prevede ca o companie sa anunte autoritatile de reglementare daca au loc brese de securitate, in termen de 72 de ore, in caz contrar riscand o amenda de 2% din veniturile totale.

UE evita sa aplice amenda maxima, daca o companie a cooperat cu autoritatile de reglementare.

Autoritatile din Irlanda au spus ca Facebook a comunicat cazul joi seara, ceea ce pare sa se incadreze in termenul de 72 de ore, dar ca notificarea nu a inclus detalii.

Orice investigatie din partea UE se va concentra probabil pe masurile luate de Facebook pentru a proteja datele utilizatorilor inainte de atacul hackerilor.

sursa: agerpres.ro

Lasă un răspuns

Top