Esti aici
Acasa > Evenimente > Un nud de Modigliani a fost vândut la licitaţie pentru suma de 157,2 milioane de dolari. Tabloul, scandalos după părerea unora!

Un nud de Modigliani a fost vândut la licitaţie pentru suma de 157,2 milioane de dolari. Tabloul, scandalos după părerea unora!

Un tablou al pictorului italian Amedeo Modigliani a fost adjudecat luni pentru suma de 157,2 de milioane de dolari în cadrul unei vânzări organizate de Sotheby’s, devenind astfel cea mai scumpă pictură vândută vreodată la această casă de licitaţii.

Lucrarea „Nu couché (sur le côté gauche)” („Nud culcat (pe partea stângă)” – n.r.) nu a depăşit însă suma record oferită pentru o lucrare de Modigliani, stabilită în noiembrie 2015 de un alt „Nud Culcat”, vândut de Christie’s pentru 170,4 milioane de dolari, notează AFP.

articolul continua dupa recomandari

O ediție „iUMOR” cu umor cât cuprinde! De la numere de magie, la stand-up comedy cu Irinel și Diana, noii „Arșinel și Stela”

Vânzarea a început de la suma de 125 milioane de euro, iar colecţionarii interesaţi au licitat prin telefon.

Sotheby’s a refuzat să facă vreun comentariu privind identitatea cumpărătorului

Realizat în 1917, acest tablou de 1,46 metri pe 89 centimetri, cel mai mare pictat vreodată de artist, a depăşit cu mult estimarea de 150 de milioane de dolari – cea mai mare anunţată vreodată pentru o lucrare scoasă la licitaţie.

Tabloul prezintă o femeie nud întinsă pe un cearceaf alb, cu capul întors, uitându-se direct spre privitor. Pictat cu puţin înainte de moartea lui Modigliani, la vârsta de 35 de ani, acest nud înfăţişează – potrivit specialiştilor – un model profesionist şi poate fi considerată „cea mai ambiţioasă lucrare” de acest gen a artistului.

Lucrarea face parte dintr-o serie de 22 de nuduri – dintre care nouă aflate în posesia unor colecţionari privaţi – fiind singurul care reprezintă modelul din cap până în picioare.

Amedeo Modigliani a pictat o viață nuduri și portrete

Amedeo Modigliani (n. 12 iulie 1884, Livorno – d. 24 ianuarie 1920, Paris) a fost un pictor și sculptor italian stabilit în Franța, reprezentant al „Școlii Pariziene” („École de Paris”), evidențiat în scurta sa viață printr-o creație plină de eleganță și rafinament, care depășește granițele manierismului.

Toată viața sa Modigliani este în căutarea frumuseții perfecte, ușor abstracte, care să reprezinte sinteza idealului visat cu concretul, reprezentat de model. Tema preferată a tablourilor sale este omul: nudurile de femei, portretele prietenilor și ale unor necunoscuți.

Lasă un răspuns

Top