Esti aici
Acasa > Curiozitati > Transfer de pensii Spania – România. Protocol încheiat între cele două ţări

Transfer de pensii Spania – România. Protocol încheiat între cele două ţări

Ambasada României în Spania anunţă rezultatul discuţiilor între autorităţile din România şi Spania privind transferul pensiilor.

„Luni, 6 iulie 2020, a avut loc o reuniune prin videoconferință între domnul Daniel Baciu, Președintele Casei Naționale de Pensii Publice din România, și domnul Israel Arroyo Martínez, Secretar de Stat pentru Securitate Socială și Pensii în cadrul Ministerului Incluziunii, Securității Sociale și Migrației din Regatul Spaniei.

Cu ocazia convorbirilor au fost identificate problemele concrete înregistrate în comunicarea dintre organismele omoloage de securitate socială din cele două țări și modalități de soluționare a acestora și a fost abordată posibilitatea unei colaborări mai eficiente între cele două instituții, pentru soluționarea mai rapidă a dosarelor în care nu se poate stabili dreptul la prestații, deoarece dosarele sunt incomplete sau documentele nu sunt certificate de către instituția competentă ca fiind conforme cu originalul, se arată pe pagina instituţiei.

Reprezentanţii Ambasadei transmis, însă, că s-a ajuns la o soluţie comună pentru transferul informaţiilor şi a situaţiei fiecărui cetăţean.

„S-a stabilit ca, pentru gestionarea mai rapidă a cazurilor de transfer de pensii dintr-un stat în celălalt, în care anual trebuie prezentat formularul de certificat de viață (fe de vida), să se încheie un Protocol de colaborare între CNPP și INSS, prin care cele două instituții să-și comunice anual numărul de cetățeni rezidenți pe teritoriul celuilalt stat care primesc pensie și, atunci când se produce, decesul unuia dintre aceștia.

Ambele părți au apreciat că această reuniune constituie începutul unei colaborări bilaterale mai directe și eficiente, în sprijinul garantării drepturilor legale ale beneficiarilor sistemului public de pensii din România și din Spania”, a mai transmis Ambasada României în Spania.

Lasă un răspuns

Top