Esti aici
Acasa > Curiozitati > Sunt mame care afirmă că nu au lapte suficient și că le moare copilul de foame. Este total fals..

Sunt mame care afirmă că nu au lapte suficient și că le moare copilul de foame. Este total fals..

Sunt mame care afirmă că nu au lapte suficient și că le moare copilul de foame. Este total fals. Care sunt situațiile care pot duce la scăderea sau chiar pierderea laptelui și ce trebuie făcut pentru a le preîntâmpina, explică mai jos medicul primar pediatru Ana Culcer, doctor în științe medicale și formator național în alăptare.
Copilul trebuie să sugă la cerere, nu după program

Învață să ai un copil sănătos!
De regulă, nu există mama să nu aibă suficient lapte și niciun copil nu moare de foame atunci când este alăptat, însă sunt câteva reguli care trebuie respectate.
„Este foarte important să lăsăm copilul să sugă la cerere, nu să îi facem noi de la început un program pentru că el și-l va face singur. La început când mama are lapte puțin, colostru sau lapte de tranziție, cu cât copilul suge mai des cu atât va veni mai mult lapte și se va regla cererea cu oferta. În scurtă vreme, copilul va primi suficient lapte”, dă asigurări medicul primar pediatru Ana Culcer.

Așadar, copilul trebuie lăsat să sugă atunci când simte el nevoia, cu excepția cazurilor când este bolnav sau are un icter mai mare, mai intens, care îl trage la somn. „Atunci trebuie să îl trezim să nu se deshidrateze, să nu facă hipoglicemie, adică să îi scadă glicemia, pentru că atunci se învinețește și mamele intră în panică. În rest, copilul se trezește singur și suge cât are nevoie”, dă asigurări dr. Ana Culcer, formator național în alăptare.

De câte ori pe zi trebuie alăptat un copil

Este normal ca în primele zile de viață, copilul să fie alăptat de 10-12 ori, motiv pentru care trebuie lăsat lângă mama, ca să își rezolve singuri problema. După 2 săptămâni, cantitatea de lapte crescând, capacitatea lui gastrică va fi mai mare și va putea suge mai mult. „Aceste cantități de lapte cresc progresiv, odată cu creșterea copilului și automat el își rărește mesele și va mânca atât cât are nevoie, deci niciun copil nu trebuie trezit să mănânce, atâta timp cât este un copil sănătos. Odată ce s-a trezit să sugă trebuie să avem grijă să prindă corect șanțul, astfel încât să nu o doară pe mama suptul, să stea comod amândoi și să îl lăsăm să mănânce atât cât vrea. După 2-3 săptămâni, maximum, copiii mănâncă la o masă un sân, la următoarea masă celălalt sân, astfel iau și laptele de început ce le satisface sațietatea și laptele de la sfârșit care este mai gras și hrănește copilul și îl face să doarmă mai mult timp”, sunt explicațiile medicului Ana Culcer. (Continuarea, mai jos …

Fără proba suptului la fiecare masă
Un alt lucru foarte important, pe care multe mame nu îl știu, este că un copil NU mănâncă la fel la toate mesele. De aceea, proba suptului la fiecare masă este o mare greșeală pentru că atunci când îi este sete suge puțin, își potolește setea și doarme puțin și ia doar laptele de început. Când îi este foame suge mai mult, cam de 2-3 ori pe zi, deci nu trebuie trezit la 3 ore pentru că el poate dormi mai mult. Este foarte important să îl lăsăm să își facă singur un program și noi să ne adaptăm programului lui. Pe măsură ce copiii cresc programul se schimbă și mesele se răresc.

Când copilul are puseu de creștere, va suge mai mult noaptea

Nu în ultimul rând, rețineți faptul că există anumite perioade în viața sugarului mic – la 1 luna jumătate-3 luni jumătate-5 luni jumătate-spre 6 luni, când au pusee rapide de creștere în lungime și sug des, pentru că au necesități crescute. Atenție, în această perioadă copiii cresc mai puțin în greutate, mamele se sperie că nu iau în greutate, iar sub presiunea celor din jur, care nu suportă plânsul copilului, îi dau lapte praf. „În astfel de momente, apare mai ales suptul de noapte ce stimulează lactația. Trebuie să îl lăsăm și să îi dăm copilului să sugă atunci când vrea. În consecință, oferta va crește în funcție de solicitarea copilului. Noaptea se secretă prolactina, hormonul care stimulează producerea de lapte. De cele mai multe ori, mamele când văd că micuții sug des spun că nu au laptele bun sau nu este suficient și introduc supliment de lapte praf. În niciun caz nu trebuie introdus alt lapte”, atenționează dr. Ana Culcer. Medicul dă asigurări că nu există lapte de mamă de proastă calitate și că nici măcar femeile malnutrite nu au lapte de proastă calitate.

Toată familia trebuie să susțină mama care alăptează
Extrem de importantă este susținerea psihică a mamei de către cadrele medicale, în spital, și mai ales la domiciliu, de către soț, familie și prieteni. „Dacă o bunică spune: «Nu ai lapte că nici eu nu am avut și tu ai mâncat lapte praf», o termini psihic pe mama. Și soțul dacă se enervează și îi spune când plânge copilul: «Nu ai lapte», același este efectul”, exemplifică medicul pediatru.

O situație specială o reprezintă copiii născuți prematur. „Orice copil prematur sub 34 de săptămâni nu este matur psihologic și nu poate suge. Trebui hrănit cu lapte de mamă muls”, atrage atenția dr. Ana Culcer.

Lasă un răspuns

Top