Esti aici
Acasa > Evenimente > Strigator la CER, „Dacă noi cerem autonomia teritorială a Ținutului secuiesc, cerem (…) reaşezarea acelui drept care a fost recunoscut odată de statul român”

Strigator la CER, „Dacă noi cerem autonomia teritorială a Ținutului secuiesc, cerem (…) reaşezarea acelui drept care a fost recunoscut odată de statul român”

Pe 10 martie, secuii vor depune petiție pentru autonomia teritorială Președintele Consiliului Național Secuiesc (CNS), Izsak Balazs, a declarat, vineri, într-o conferintă de presă, că prin solicitarea de autonomie teritorială care va fi reformulată la Ziua Libertătii secuilor, din data de 10 martie, de la Târgu Mureș, nu se cere altceva decât recunoașterea unui drept care cândva a fost recunoscut de statul român sub formă Regiunii Mureș Autonome Maghiare. „Am depus o cerere la Prefectură, le-am cerut să asigure condițiile că petiția să fie primită.

Petiția nu conține de obicei prea multe, scopurile noastre sunt clare. Are un element nou, se împlinesc 50 de ani de la desființarea Regiunii Mureș Autonome Maghiare, practic regiunea autonomă s-a desființat în două etape-a luat fiintă prin Constituția din 1952, care recunoaște dreptul minoritătii maghiare la autonomia administrativă-teritorială în raioanele secuiești, unde această populație era compactă.

Prin anii ’60 a fost modificată prin redesenarea regiunii, s-a schimbat și numele, în Regiunea Mureș Autonomă Maghiară, și a fost desfiintată în 1968, 16 februarie, când s-a adoptat Legea nr. 2/1968, referitoare la județe. Acest act a fost unilateral, abuziv și dacă noi cerem autonomia teritorială a Ținutului secuiesc, cerem reînființarea și stabilirea, reașezarea acelui drept care a fost recunoscut odată de statul român (… ) Regiunea Autonomă nu e formulată în petiție, dar consider necesar să facem referire, vom formulă că de fapt ceea ce cerem nu e ceva proaspăt inventat de noi, ci recunoașterea unui drept recunoscut de statul român (fostă regiune autonomă maghiară-n.r.) „, a arătat Izsak Balazs.

Acesta a spus că Regiunea Autonomă Maghiară era aproximativ cât județul Harghita, întrucât de aici aparținea și localitatea Ghimes, acum în județul Bacău, județul Covasna și o parte din județul Mureș, Valea Nirajului, Valea Tarnavei și o parte din Valea Mureșului, iar acum „se suprapune acest teritoriu foarte mult cu ceea ce dorim în autonomia ținutului secuiesc, diferențele sunt foarte mici „.

Referitor la manifestările din data de 10 martie, Izsak a spus că acestea vor constă într-o comemorare la Monumentul Secuilor Martiri, apoi va avea loc un marș pană în centrul municipiului Târgu Mureș, pentru a se depune petiția. Acesta a precizat că ar intenționa să participe la manifestație circa 40.000 de persoane, între care și reprezentanți ai European Free Alliance (EFĂ), ai Tării Bascilor și ai Cataloniei.

Lasă un răspuns

Web Development, Web Application, E-commerce Website, Android apps, Web Design, And Much more.

Details

Top