Esti aici
Acasa > Curiozitati > Secretele scafandrilor salvatori de la ISU

Secretele scafandrilor salvatori de la ISU

Îi vedem cum dispar în cele mai periculoase ape pentru a salva vieţi. Dar scafandrii-salvatori vorbesc rar despre provocările din adâncuri. Misiunile lor nu sunt niciodată uşoare. De multe ori, doar antrenamentul şi instinctul îi ajută, pentru că în adâncuri dau peste adevărate capcane, iar vizibilitatea e mereu scăzută. Pe malul apei, îi aşteaptă familiile celor dispăruţi, iar presiunea este mare.

Misiunile lor sunt dramatice. Fiecare secundă contează. Se scufundă sub privirile familiilor care îşi pun îi ei toate speranţele. Să readucă în viaţă din adâncuri pe cineva drag lor.

”Te gândeşti la persoana care este înăuntru, vrei să te mişti cât mai repede, să nu treacă cele cinci minute în care pot apărea efecte asupra creierului”, spune scafandrul Adrian Suciu.

Scafandrii fac antrenamente de recunoaştere în fiecare săptămână în toate lacurile din Capitală, pentru a descoperi pericolele.

”E foarte dificil pentru că lucrezi într-un mediu care nu e mediul tău obişnuit şi vizibilitatea e din ce în ce mai redusă”, explică Adrian Suciu.

Salvatorii se pot scufunda până la 40 de metri adâncime şi poartă pe ei un costum de aproape 20 de kilograme.

”Costumul de neopren folosit acum e unul de neopren pentru ape mai calde, are o flotabilitate pozitivă aşa că nu poate să se scufunde şi atunci foloseşte o centură de listare, între 6 şi 10 kg, ca să poată ajunge la adâncimea dorită”, detaliază scafandrul Dragoș Claudiu.

Când nimeni nu-i mai vede, viaţa scafandrilor depinde doar de experienţa lor, iar comunicare se face prin semne.

”Tot timpul ne ţinem de mână să nu se ducă unul într-o parte şi altul în altă parte. Fie că misiunea s-a încheiat sau avem o problemă, unul îl atenţionează pe celălalt şi amândoi ies la suprafaţă. Nu rămâne niciunul în urmă”, dezvăluie scafandrul Claudiu Mihăescu.

Operaţiunea este coordonată de un şef de echipaj aflat la suprafaţă. Acesta mai are o misiune dificilă. Atunci când colegii lui nu au mai putut salva o viaţă, trebuie să dea vestea familiei.

Mulţi dintre salvatori sunt şi ei părinţi. Iar astfel de misiuni nu le pot uita niciodată.

Lasă un răspuns

Top