Esti aici
Acasa > Curiozitati > Preşedintele Klaus Iohannis cere măsuri urgente pentru rezolvarea pestei porcine şi vrea ca producătorii să fie despăgubiţi

Preşedintele Klaus Iohannis cere măsuri urgente pentru rezolvarea pestei porcine şi vrea ca producătorii să fie despăgubiţi

Klaus Iohannis, președintele României © Hepta

Klaus Iohannis a cerut Guvernului măsuri urgente în cazul crizei provocate de pesta porcină. Preşedintele cere ca producătorii să fie despăgubiţi şi spune că „prinsă în lupta cu Justiţia, pentru a obţine subordonarea acesteia, guvernarea PSD a uitat să se lupte cu pesta porcină africană”.

„Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, solicită Guvernului adoptarea de urgenţă a tuturor măsurilor necesare prin care să fie stopată creşterea numărului de focare de pestă porcină africană (PPA) şi trage un semnal de alarmă serios asupra riscurilor majore generate de răspândirea explozivă a acestui virus. Din cauza modului defectuos în care este gestionată această situaţie de criză, Guvernul PSD i-a împins pe producătorii autohtoni în pragul falimentului”, se arată într-un comunicat al Preşedinţiei.

Vezi si: Horoscop 30 august 2018. Despărţire fulger, bani și un compromis înșelător

Sunt peste 700 de focare de pestă porcină africană în România, răspândite în 10 judeţe din ţară, inclusiv în Ilfov, iar numărul creşte îngrijorător. Marile ferme din sud-estul ţării sunt pe care de a fos exterminate.

Se înregistrează pagube de zeci de milioane de euro, ia rmii de oameni îşi pierd locul de muncă.

„Starea de fapt actuală arată că Guvernul este incapabil să gestioneze situaţia pestei porcine africane, care are consecinţe foarte grave pentru economia românească. La fel de grav este şi faptul că autorităţile responsabile nu au informat producătorii şi populaţia, la timp şi eficient, cu privire la riscurile majore ale răspândirii virusului PPA. Prinsă în lupta cu Justiţia, pentru a obţine subordonarea acesteia, guvernarea PSD a uitat să se lupte cu pesta porcină africană, cel mai grav flagel cu care s-a confruntat zootehnia românească până în prezent”, spune şeful statului.

Preşedintele solicită „aplicarea tuturor normelor şi măsurilor de prevenţie care se impun în astfel de situaţii, inclusiv asigurarea corespunzătoare a barierelor de biosecuritate care să limiteze răspândirea focarelor”, considerând că „deficienţele pe această linie au contribuit la extinderea cu rapiditate a epidemiei, în afara controlului autorităţilor responsabile, cu efecte devastatoare asupra crescătorilor de porcine, dar şi asupra populaţiei pentru care creşterea porcilor reprezintă un mijloc de subzistenţă”.

„Preşedintele României atenţionează Guvernul şi autorităţile competente că sunt datoare să explice cum este posibil ca, în toată această perioadă, să nu fie luate măsurile adecvate pentru izolarea şi menţinerea sub control a focarelor existente. Guvernul trebuie să explice şi măsura de eliminare, în primăvara acestui an, a inspecţiilor sanitare obligatorii în gospodării în condiţiile în care Executivul era pe deplin conştient de pericolul pestei porcine africane încă de la începutul anului 2017. De săptămâni bune, autorităţile îşi demonstrează incompetenţa în a stopa acest dezastru şi par să urmărească, de pe margine, cum acest virus se răspândeşte, fără să vedem şi măsuri adecvate, ferme şi eficiente de aducere sub control a situaţiei”, se arată în comunicatul Preşedinţiei.

Sursă: News.ro

Lasă un răspuns

Top