Esti aici
Acasa > Curiozitati > Pandemie cu Brexit: „Mulți români nu mai sunt atrași de munca în UK”

Pandemie cu Brexit: „Mulți români nu mai sunt atrași de munca în UK”

Cristina Irimie spune că interesul românilor de a lucra în Marea Britanie a scăzut simțitor

Pandemia de Coronavirus, carantina și apropierea datei de 1 ianuarie 2021 când va fi introdus un nou sistem de imigrație în Marea Britanie au bulversat total sistemul de recrutare a forței de muncă străine, inclusiv a românilor. Care sunt aceste schimbări?

După ce s-a întâmplat în timpul pandemiei și a carantinei pot spune că am asistat la un mini episod a ceea ce se va întâmpla după 1 ianuarie 2021. Au plecat foarte mulți est-europeni în țările lor, nu știu dacă se vor întoarce înapoi, iar lipsa celor nou veniți a înțepenit, aș putea spune, sectoare ca asistența medicală, asistența socială și construcțiile„, spune Cristina Irimie, directoarea unei agenții de recrutare a forței de muncă, adăugând că solicitările de lucru în Serviciul Național de Sănătate și case de îngrijire din partea românilor au scăzut dramatic, nu și cele din construcții.

Un recent apel al angajatorilor din sectoarele medical și asistență socială cerea guvernului să modifice prevederea din proiectul legii imigrării, trecut de prima lectură în parlament și care prevede că după 1 ianuarie 2021 nu vor putea lucra în Marea Britanie decât persoane nou sosite din străinătate care au garantat un salariu anual de 25000 de lire, altfel cele două sectoare vor fi confruntate .

Guvernul a replicat că există suficienți cetățeni UE cu drept de ședere în UK care pot solicita să lucreze în aceste sectoare, dar Cristina Irimie spune că aceasta nu are legătură cu realitatea.

E OK să spui că avem atâtea milioane de șomeri, nu e nicio problemă, îi luăm și îi mutăm în alt domeniu. Nu se poate face acest salt, vorbim de locuri de muncă în care este important să ai experiență, să ai empatie, să poți lucra cu oameni.”  spune Cristina Irimie.

E foarte greu să recrutezi în sectorul asistenței sociale și asta am remarcat și în urmă cu mai mulți ani când mă ocupam cu recrutare de infirmieri și asistenți medicali din România. Era mai ușor să recrutezi asistenți medicali decât infirmieri pentru că trebuie să te asiguri că infirmierii pot lucra cu persoane ca bătrâni și asta nu e ușor„, adaugă ea.

Deficit de forță de muncă

Cristina Irimie spune că cererea de locuri de muncă în sectorul asistenței medicale și a celei sociale în statele UE este atât de mare, încât piața britanică a muncii nu mai este competitivă la ora actuală.Casă de îngrijire a vârstnicilor
Circa 20% dintre lucrătorii din casele de îngrijire au intenția să plece din sector după pandemia CorinavirusImage source: https://www.nursingtimes.net/

Marea Britanie pur și simplu nu este pregătită pentru 1 ianuarie 2021 și pentru un nou regim al imigrării„, consideră Cristina Irimie, „și situația reală din sectoare cheie ale economiei britanice nu se reflectă în mass media„.

Ea spune că se vor intensifica presiuni din partea acestor sectoare pentru ca parlamentul să modifice forma actuală a proiectului legii imigrării. 

E OK să spui că investești în construcții și infrastructură sume gigantice de bani, dar dacă nu există forță de muncă care să lucreze, ce se va întâmpla cu contractele acelea, nu vor fi putea duse până la capăt.”, spune Cristina Irimie

Nu pot spune care vor fi soluțiile, o dată ar fi reducerea pragului salarial pentru imigrare și după aceea mă gândesc dacă nu din nou se va găsi o portiță legislativă pentru migranți care pot deveni self-employed (pe cont propriu) și revenim la vechile metehne dinainte de 2014 și deschiderea completă a pieței muncii  pentru români în care poți să lucrezi, dar fără drepturi prea multe„, spune Cristina Irimie.

Sursa: rfi.ro.

Lasă un răspuns

Top