Esti aici
Acasa > Curiozitati > Motivarea ICCJ in dosarul lui Liviu Dragnea la ‘DGASPC Teleorman, Judecatorii de la Inalta Curte de Casatie

Motivarea ICCJ in dosarul lui Liviu Dragnea la ‘DGASPC Teleorman, Judecatorii de la Inalta Curte de Casatie

Motivare ÎCCJ în dosarul ‘DGASPC Teleorman’: Dragnea nu a făcut decât să adopte o conduită nelegală, antisocială şi imorală noteaza agerpres.ro.

Judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie sustin ca presedintele PSD, Liviu Dragnea, prin instigarea fostei sefe a DGASPC Teleorman, Floarea Alesu, de a-si incalca atributiile de serviciu in sensul mentinerii in functie a celor doua angajate – Adriana Botorogeanu si Anisa Stoica – „nu a facut decat sa adopte o conduita nelegala, antisociala si imorala, in dezacord cu rangul demnitatii publice detinute”.

In motivarea deciziei prin care doi judecatori de la Instanta suprema au dispus, in luna iunie, condamnarea presedintelui PSD la 3 ani si 6 luni de inchisoare cu executare in dosarul DGASPC Teleorman se arata ca Liviu Dragnea si-a folosit influenta, autoritatea si puterea pentru a o determina pe Floarea Alesu sa savarseasca infractiunea de abuz in serviciu.

„Inalta Curte, in opinie majoritara, apreciaza ca, din coroborarea probelor administrate, rezulta faptul ca inculpatul Dragnea Nicolae Liviu a fost cel care, cu intentie, folosindu-se de influenta, autoritatea si puterea conferita de functiile detinute – presedinte atat al organizatiei judetene a PSD Teleorman, cat si al Consiliului Judetean Teleorman – a determinat-o pe inculpata Alesu Floarea sa savarseasca infractiunea de abuz in serviciu, constand in mentinerea in functie, in cadrul DGASPC Teleorman, a celor doua angajate – Botorogeanu Adriana si Stoica Anisa Niculina -, desi cunostea ca, in fapt, isi desfasurau activitatea la sediul organizatiei judetene a PSD Teleorman, activitate care se subsumeaza elementului material al infractiunii de abuz in serviciu sub forma de participatie a instigarii”, se arata in motivarea deciziei de condamnare.

Judecatorii considera ca Liviu Dragnea s-a folosit de ascendentul moral pe care il avea fata de Floarea Alesu.

„In reusita demersului sau infractional, inculpatul Dragnea Nicolae Liviu s-a folosit, deliberat, de ascendentul moral pe care il avea fata de inculpata Alesu Floarea. Legatura de colaborare pe care a avut-o cu inculpata atat in cadrul organizatiei judetene a PSD (inculpata Alesu Floarea fiind un ‘membru marcant’ in cadrul formatiunii politice), cat si in cadrul Consiliului Judetean Teleorman (inculpata a fost consilier judetean, din partea PSD, iar presedintele Consiliului era Dragnea Nicolae Liviu), dar si functiile detinute de inculpatul Dragnea Nicolae Liviu la acel moment au creat intre cei doi o legatura subiectiva, unilaterala, esentiala in raportul dintre instigat si instigator. O dovada a acestui fapt este ca, atunci cand inculpata Alesu Floarea a fost numita director executiv al DGASPC Teleorman, personal, inculpatul Dragnea Nicolae Liviu a prezentat-o angajatilor (‘personal, domnul Dragnea cand a numit-o pe doamna Alesu Floarea ne-a prezentat-o tuturor angajatilor’ – declaratie martor Chera Mirela)”, se precizeaza in motivare.

Magistratii mai spun ca functiile detinute de Dragnea, respectiv presedinte al CJ Teleorman si seful PSD Teleorman, ii confereau acestuia „autoritate, putere si influenta, realizand contextul favorabil initierii si desfasurarii activitatii infractionale, garantand succesul acesteia”.

„Functiile detinute de inculpatul Dragnea Nicolae Liviu in perioada infractionala – de presedinte atat al Consiliului Judetean (prin hotararea Consiliului Judetean Teleorman nr. 3/10.06.2004 a fost ales in functia de presedinte al Consiliului Judetean Teleorman, functie pe care a detinut-o pana la data de 18.12.2012, cand si-a depus demisia prin cererea 13840/ 18.12.2012), cat si al organizatiei judetene a PSD (in perioada 16.04.2005 – 31.12.2012) – ii confereau acestuia autoritate, putere si influenta, realizand contextul favorabil initierii si desfasurarii activitatii infractionale, garantand succesul acesteia. Modul in care inculpata Alesu Floarea a actionat, in calitatea sa de director executiv/ general, la indemnul inculpatului Dragnea Nicolae Liviu, de a le mentine pe cele doua angajate in functie in cadrul DGASPC Teleorman, fara a se opune si fara a cere explicatii, ci, pur si simplu, a pus in practica solicitarea acestuia, reprezinta reflectia exercitarii cu succes de catre inculpat a influentei si autoritatii de care dispunea”, se arata in motivare.

Judecatorii explica faptul ca persoanele care detin functii de demnitate publica, dar si cele cu functii de conducere care isi desfasoara activitatea in cadrul unor institutii publice au obligatia de a-si indeplini indatoririle ce le revin in exercitarea functiilor, atributiilor sau insarcinarilor incredintate, cu respectarea stricta a legilor si a normelor de conduita profesionala.

In opinia magistratilor, Liviu Dragnea a adoptat „o conduita nelegala, antisociala si imorala, in dezacord cu rangul demnitatii publice detinute”.

„Or, inculpatul Dragnea Nicolae Liviu, prin instigarea inculpatei Alesu Floarea de a-si incalca atributiile de serviciu, in sensul mentinerii in functie a celor doua angajate – Botorogeanu Adriana si Stoica Anisa Niculina -, cunoscand ca acestea nu se prezinta la serviciu si isi incalca atributiile de serviciu prevazute in contractul individual de munca si fisa postului, nu a facut decat sa adopte o conduita nelegala, antisociala si imorala, in dezacord cu rangul demnitatii publice detinute, cu gradul de reprezentare si cu increderea oferita de cetateni in procesul electoral, fapt care a condus la o atingere a prestigiului functiei exercitate si a bunei desfasurari a relatiilor sociale din cadrul institutiilor publice”, se mai precizeaza in motivare.

Pe 21 iunie, Inalta Curte de Casatie si Justitie l-a condamnat pe Liviu Dragnea la 3 ani si 6 luni inchisoare cu executare in dosarul DGASPC Teleorman in legatura cu angajarea in aceasta institutie a doua persoane care de fapt lucrau pentru organizatia PSD. Decizia nu este definitiva.

Decizia de condamnare a fost luata de doi dintre cei trei judecatori ai completului, Geanina Arghir si Constantin Epure, in timp ce Stefan Pistol a votat pentru achitarea liderului PSD.

sursa: agerpres.ro

Lasă un răspuns

Top