Esti aici
Acasa > Curiozitati > MAMI, DAR DE CE NU VOR OAMENII SĂ NU NE MAI CONDUCĂ HOȚI?

MAMI, DAR DE CE NU VOR OAMENII SĂ NU NE MAI CONDUCĂ HOȚI?

Marți am luat copiii de la grădiniță, le-am dat să mănânce în mașină pilaf cu curcan în caserolele lor rotunde, apoi am mers nu în parc, ci în Piața Universității. Să strângem semnături pentru Fără penali în funcții publice. Le explicasem deja despre ce e vorba, cum cetățenii pot cere schimbarea Constituției (care e legea cea mai importantă a unei țări), dacă li se pare că e importantă pentru viața lor această schimbare. Copiii au fost cu noi la proteste iarna trecută și vara asta, știu că suntem nemulțumiți de felul în care e condusă țara și că e important să ne exprimăm și să încercăm să facem orice ne permite legea pentru a avea o viață mai bună.

O vreme, copiii s-au jucat pe lângă mine, în timp ce eu, cu tricoul #fărăpenali și mapa cu semnături în brațe, întrebam oamenii pe stradă dacă au aflat despre acest demers și dacă vor să semneze

Întâi de toate vreau să vă zic că-i treabă foarte grea asta, să abordezi oameni, să le întrerupi drumul și gândurile, pe mine m-a epuizat emoțioal, și venisem destul de încărcată. Tot respectul pentru cei care fac asta zilnic, de dimineața până seara.

Pe cei cu căști în urechi, pe cei care vorbeau la telefon sau pe cei care păreau inabordabili i-am lăsat în pace. Pe restul i-am întrebat cu zâmbet și răbdare dacă vor să le povestesc despre #fărăpenali. Copiii roiau în jurul meu, veseli.

Cam jumătate dintre oameni fie m-au ignorat (adică nu m-au privit, nu mi-au răspuns nici la salut, nici la întrebare), fie mi-au spus un NU mai moale sau mai răspicat, uneori chiar nervos și iritat. Cine știe ce zi or fi avut, dacă îi mai întrebase cineva despre asta înainte… Tineri, oameni cu copii mici, ca noi.

Mulți semnaseră deja, mai ales tinerii.

Câțiva veniseră special să semneze sau să aducă liste cu semnături adunate de ei la muncă.

Un tânăr mi-a zis că el nu poate semna, că are rude în Parlament care sunt condamnate penal.

O doamnă de vreo 45 de ani mi-a zis că pe ea n-o interesează nimic din ce are legătură cu România.

Mai mulți mi-au zis că nu au timp pentru așa ceva. Dar durează 20 de secunde, le-am zis. Nu am timp. Asta e.

Și câțiva au zis că nu vor. Nu vreți să nu mai fim conduși de condamnați? Nu.

Sofia a urmărit atentă câteva interacțiuni ale mele cu oameni de tot felul.

La un moment dat, a început să plângă.

– Ce e, iubito? De ce plângi?
– Mami, de ce te refuză oamenii? Și mai ales, de ce nu vor fără penali? Cine vrea să fie condus de hoți?
– Nu știu, iubito, nu înțeleg nici eu prea bine.

Peste o vreme a venit și omul de la birou, să stea cu noi acolo. A urmărit și el oamenii, reacțiile lor. La sfârșit, în mașină în drum spre casă, eram toți dezumflați ca niște mingi sparte.

– Ce dracu e în neregulă cu noi? Cum naiba să nu încerci să faci măcar ceva atât de simplu? Să semnezi pe o nenorocită de listă? Pentru o inițiativă ca asta ar trebui să se strângă imediat 15 milioane de semnături, iar noi ne scremem pentru 500.000?

N-am mai zis nimic. Nu am putut să le explic copiilor asta, nu pricep nici eu. Da, știu, trebuie să se adune semnăturile, apoi trebuie validate, apoi Parlamentul trebuie să fie de acord cu modificarea, sa o voteze și sunt șanse minime să se întâmple toate astea. Că na, iată, penali și în Parlament . Dar măcar încerci, nu? Îți exprimi părerea. Faci ce te lasă legea să faci. Nu mai zic să aduni semnături, dar măcar să semnezi tu pentru tine, să faci CEVA, un minimum.

Nu înțeleg.

Dacă vreți să contribuiți (sunt multe județe în care nu s-a atins minimul de semnături necesare, 20.000, acolo e nevoie de voluntariat, e nevoie să printați liste și să adunați semnături de la muncă, de la prieteni), găsiți aici lista cu numărul de semnături pe județe, listele tipizate și instrucțiunile de completare. Urmăriți caravana #FaraPenali, puteți semna când ajunge la voi în oraș. În București sunt mereu voluntari la Universitate, la fântână. Pe București s-au strâns deja cele necesare, dar aici pot semna oameni din orice județ, nu doar din București.

Poate, poate totuși reușim, împreună.

Lasă un răspuns

Top