Esti aici
Acasa > Curiozitati > Laser ELI-NP de la Măgurele. Thales a cumpărat o fabrică pentru lentila perfectă

Laser ELI-NP de la Măgurele. Thales a cumpărat o fabrică pentru lentila perfectă

Laserul ELI-NP, de la Măgurele, este cel mai mare din lume. Cercetătorul francez Gerard Mourou și academicianul Nicolae Zamfir, directorul proiectului ELI-NP (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics), au pus bazele, în urmă cu 10 ani, unui centru care să aducă laolaltă fizica laserilor și fizica nucleară.

Proiectul laserului de la Măgurele este „în grafic”, ceea ce nu se poate spune despre multe proiecte de anvergură din România. Dar, se știu puține lucruri despre provocările cu care s-au confruntat cei care îl implementează.

Thales, compania care livrează laserul, a fost nevoită, de pildă, să cumpere valoarea producției pe doi ani a unei fabrici, unice în lume, pentru a se asigura că obține lentile optice de puritate maximă. Prin urmare, pe parcursul acestei perioade, fabrica respectivă a avut activitate exclusiv pentru Thales și proiectul laserului de la Măgurele.

„Dacă ar avea impurități, ar exploda și ar contamina întreaga instalație”, a explicat Silviu Agapi, directorul Thales România, care livrează sistemul laser centrului ELI-NP de la Măgurele.

Cristalele de safir au fost crescute gradual, timp de 2 ani, pentru a se obține lentila de 200 de mm, de departe cea mai mare care s-a realizat vreodată în lume.

sursa youtube.com

Lasă un răspuns

Top