Esti aici
Acasa > Curiozitati > Kovesi da acum cosmaruri coruptilor din toata Europa. Voce respectata in Parlamentul European, prezinta strategia pentru combaterea eficienta a coruptiei in UE

Kovesi da acum cosmaruri coruptilor din toata Europa. Voce respectata in Parlamentul European, prezinta strategia pentru combaterea eficienta a coruptiei in UE

Procurorul sef al Parchetului European, Laura Codruta Kovesi, a explicat azi in cadrul comisiei LIBE din Parlamentul European ce este de facut pentru ca Uniunea Europeana sa lupte eficient impotriva coruptiei.

As Juncker Prepares To Exit, Successor Eyes Luxembourg’s Status As Tax Haven
„Sefa Parchetului UE, chiar acum in Comisia LIBE a Parlamentului European. Laura Codruta Kovesi a afirmat ca pentru o strategie eficienta a UE impotriva coruptiei sunt cateva conditii: Independenta sistemului judiciar, structuri puternice, specializate, de investigare, dar si actiuni concrete de prevenire, totul trebuind sa duca la recuperarea prejudiciilor.

A vorbit, de asemenea, despre educatie si schimbarea mentalitatilor si a subliniat ca pagubele nu vor fi reduse doar prin investigatii.

Kovesi: ‘Transformarea EPPO intr-o structura eficienta nu va fi usoara (…) Ne vom confrunta cu oameni puternici si periculosi… Trebuie sa ducem aceasta lupta impotriva coruptiei respectand drepturile omului’.

Mai retin ceva extrem de interesant din ce a spus sefa EPPO: o intrebare esentiala este cine va conduce aceasta abordare strategica.

…Daca tin bine minte, Curtea Europeana de Conturi a dat publicitatii o situatie din care rezulta ca in perioada 2002 – 2016 s-au pierdut, prin frauda, aproape 9 miliarde de euro”, a relatat Rares Bogdan.

Europarlamentarul PNL Rares Bogdan a explicat anterior ca Laura Codruta Kovesi se va ocupa si de elaborarea unei strategii a intregii Uniuni Europene in privinta luptei anticoruptie.

„Kovesi, invitata sa se implice in strategia europeana anticoruptie. Avem azi la Parlamentul European un eveniment deosebit. Laura Codruta Kovesi, sefa Parchetului UE (EPPO), ne va prezenta, in Comisia LIBE, cum vede elaborarea unei strategii a Uniunii Europene in privinta luptei anticoruptie si a crimei organizate.

Cunoasteti termenii coruptie – grup infractional organizat, nu? Bun! Europa vrea sa le combata mai articulat si sa gaseasca instrumente mai eficiente, caci infractorii gasesc rapid cum sa eludeze legea. Si au resurse enorme. Asa ca institutiile europene au de gand sa intocmeasca o strategie prin care sa opreasca, de pilda, drenarea banilor contribuabililor in zone cenusii.

Alaturi de doamna Kovesi mai sunt cativa ‘grei’: vicepresedintele CE responsabil cu lupta anticoruptie, sefa Europol, procurori antimafia din mai multe tari, unul dintre sefii Eurojust. Evenimentul incepe la 15, ora Belgiei, cu o mica introducere in tema facuta de Juan Fernando Lopez Aguilar, presedintele Comisiei”, anunta Rares Bogdan. Sursa: Aktual24.ro

Lasă un răspuns

Top