Esti aici
Acasa > Curiozitati > Filmul evenimentelor din 10 august, potrivit procurorilor. Ordinul de intervenţie în forţă împotriva manifestanţilor a fost ilegal

Filmul evenimentelor din 10 august, potrivit procurorilor. Ordinul de intervenţie în forţă împotriva manifestanţilor a fost ilegal

Filmul evenimentelor din 10 august © Hepta

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție dezvăluie, vineri, într-un comunicat, filmul evenimentelor din seara de 10 august, precum și dovezile în baza cărora patru reprezentanți ai Jandarmeriei Române sunt urmăriți penal pentru violențele din Piața Victoriei.

Parchetul instanţei supreme a anunțat că procurorii militari de la Secţia Parchetelor Militare au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de suspecţii:

Vezi si: Horoscop 21 septembrie 2018. Noroc în dragoste, mărire de salariu şi un premiu spectaculos

– maior Laurenţiu Valentin Cazan, în prezent împuternicit director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti,

– comisar şef de poliţie Mihai Dan Chirică, secretar de stat pentru relaţia cu instituţiile prefectului din cadrul Ministerului Afacerilor Interne

– colonel Gheorghe Sebastian Cucoş, în prezent prim adjunct al inspectorului general al Jandarmeriei Române

– colonel Ionuţ-Cătălin Sindile, în prezent împuternicit inspector general al Jandarmeriei Române.

Cei patru sunt urmăriți pentru acuzații precum abuz în serviciu, complicitate la abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă în formă continuată, participaţie improprie la fals intelectual și participaţie improprie la uz de fals.

Filmul evenimentelor din 10 august din Piaţa Victoriei
Potrivit ordonanței procurorilor de urmărire, maiorul Laurențiu Valentin Cazan, în data de 10.08.2018, în calitate de comandant al acţiunii de menţinere a ordinii publice în cadrul manifestaţiei desfăşurate în Piaţa Victoriei, a creat aparenţa unei acţiuni legale de restabilire a ordinii publice şi a ordonat intervenţia în forţă pentru evacuarea participanţilor la protest.

Prin decizia sa, Laurețiu Cazan a cauzat „o vătămare a drepturilor legitime ale protestatarilor privind libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire prevăzute de Constituţia României, Legea nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice şi Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale”.

„Ordinul de intervenţie pentru evacuarea pieţei a fost emis cu încălcarea dispoziţiilor art. 19 din Legea nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice şi a art. 33, 34, 36 şi 37 din Legea nr. 550/2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române.

De asemenea a ordonat folosirea mijloacelor din dotare pentru evacuarea protestatarilor, cu consecinţa exercitării de către militarii din subordine a unor acte de violenţă nejustificate de situaţia operativă şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente, acte îndreptate inclusiv împotriva copiilor, altfel decât în mod gradual și fără a înceta după realizarea scopului misiunii, producându-se vătămarea unui număr mare de participanţi la protest”, se arată în ordonanță.

Laurențiu Valentin Cazan este acuzat și de participaţie improprie la fals intelectual și participaţie improprie la uz de fals, fiind acuzat că a modificat ora la care prefectul municipiului București ar fi aprobat intervenția în forță împotriva manifestanților.

„În noaptea de 10/11.08.2018, suspectul (n.r. – Laurențiu Valentin Cazan) a determinat autorul scriptural al Jurnalului Acţiunilor Operative, întocmit la nivelul Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, să consemneze în mod nereal ora 23:11 ca fiind cea la care prefectul municipiului Bucureşti a aprobat intervenţia în forţă pentru restabilirea ordinii publice în Piaţa Victoriei și ulterior a determinat folosirea Jurnalului Acţiunilor Operative ca dovadă a modului legal în care s-ar fi desfăşurat intervenţia în forţă”, se arată în documentul citat.

De asemenea, comisarul șef de poliție Chirică Mihai Dan este acuzat că, în noaptea de 10/11.08.2018, a uzat de autoritatea conferită de funcţia deţinută pentru a-l ajuta pe maior Cazan Laurenţiu să creeze aparenţa de legalitate a acţiunii de evacuare a protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei, exercitând presiuni asupra prefectului municipiului Bucureşti pentru a aproba formal ordinul de intervenţie în forţă, atât anterior, cât și ulterior orei la care acesta a fost emis de conducătorul forțelor de ordine, cauzându-se astfel o vătămare a drepturilor legitime ale majorităţii protestatarilor privind libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire.

„Aparența de legalitate creată a permis forţelor de ordine din cadrul Jandarmeriei Române să folosească mijloacele din dotare pentru evacuarea protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei, cu consecinţa exercitării unor acte de violenţă nejustificate de situaţia operativă şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente, folosirea forței nefiind una graduală, uzând de mijloacele din dotare inclusiv împotriva copiilor, producându-se vătămarea unui număr mare de participanţi la protest”, se explică în ordonanța procurorilor.

Colonelul Sebastian Cucoș și colonelul Ionuț Cătălin Sindile sunt acuzați că, în lipsa unui ordin sau dispoziții fragmentare care să consemneze preluarea comenzii de la maior Cazan Laurențiu, prin ordinele date direct forțelor de ordine, au participat nelegal la conducerea operațiunilor și l-au ajutat pe acesta din urmă să pună în aplicare ordinul nelegal de intervenţie în forţă pentru evacuarea protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei.

„Consecința a fost exercitarea de către forţele de ordine din cadrul Jandarmeriei Române a unor acte de violenţă nejustificate de situaţia operativă şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente, folosirea forţei nefiind făcută în mod gradual şi având loc inclusiv împotriva copiilor, producându-se astfel vătămarea unui număr mare de participanţi la protest”, se mai arată în ordonanță.

Lasă un răspuns

Top