Esti aici
Acasa > Mirel > FARA NUMAR: Inchisoare si amenzi uriase pentru doctoritele din Vaslui acuzate ca umileau pacientele sarace, spunandu-le ca sunt „proaste fara bani“ sau ca „rag ca vacile“

FARA NUMAR: Inchisoare si amenzi uriase pentru doctoritele din Vaslui acuzate ca umileau pacientele sarace, spunandu-le ca sunt „proaste fara bani“ sau ca „rag ca vacile“

Tribunalul Vaslui a pronunţat vineri, 13 iulie, sentinţa în dosarul de corupţie în care trei medici ginecologi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui au fost trimişi în judecată.

Simona Botez, Doina Andrei şi Adrian Tănăsescu, cei trei medici implicaţi în scandalul de corupţie care a zguduit lumea medicală din Vaslui, au fost condamnaţi la închisoare cu executare şi obligaţi să plătească amenzi penale uriaşe, care în caz de neachitare se transformă în zile de detenţie. Magistraţii Tribunalul Vaslui au decis astfel: condamnarea doctoriţelor Simonei Botez şi Doina Andrei la câte 4 ani şi 8 luni închisoare, în regim de detenţie, pentru luare de mită şi fals intelectual şi interzicerea drepturilor civile, inclusiv cel de a-şi mai exercita profesia, timp de 5 ani după ispăşirea pedepsei cu închisoarea. În plus, judecătorii le-au aplicat celor două doctoriţe câte o amendă de 30.000 lei (200 zile X 150 lei suma corespunzătoare unei zile amendă), pentru fiecare, care însoţeşte pedeapsa închisorii aplicate pentru infracţiunile de luare de mită şi fals intelectual.

Pentru avorturile ilegale de care au fost acuzate că le-au realizat pacientelor minore, cu sarcină mult peste limita la care sunt permise întreruperile de sarcinp, celor două doctoriţe le-au fost aplicate pedepse cu amenzi record. Judecătorii au aplicat câte o amendă de 62.500 lei (250 zile amendă X 250 lei valoarea unei zile amendă), fiecare. În cazul infracţiunii de sustragere de înscrisuri, doctoriţa Doina Andrei a fost achitată. În cazul medicului Adrian Tănăsescu, judecătorii au dispus condamnarea acestuia la 3 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită şi i-au aplicat o amendă de 18.000 lei (180 zile X 100 lei suma corespunzătoare unei zile amendă) care însoţeşte pedeapsa închisorii aplicate pentru infracţiunea de luare de mită.

Sumele confiscate de la cei trei medici Simona Botez şi Doina Andrei au petrecut aproape un an în arest preventiv şi arest la domiciliu, perioadă ce le va fi scăzută din pedeapsa de executat. În cazul doctorului Tănăsescu, acesta nu a fost arestat preventiv şi nici la domiciliu, astfel că va avea de executat, în cazul în care hotărârea rămâne definitivă, pedeapsa integrală. Instanţa i-a obligat pe cei trei medici să achite chletuielile judiciare, prilejuite cu ocazia urmăririi penale şi a cercetării judecătoreşti, fiecare ginecolog având de achitat câte 10.000 de lei. Pentru recuperarea sumelor primite cu titlul de mită şi pentru plata amenzilor, instanţa a dispus astfel: ”Confiscarea specială prin echivalent de la inculpata Botez Simona a sumei de 4.850 lei care a fost primită de la paciente cu titlu de mită. În temeiul art. 404 alin. 4 lit. c Cod procedură penală menţine sechestrul aplicat cu privire la sumele de 690 de lei, 220 euro şi 160 lire GBP în vederea garantării plăţii amenzilor penale”. ”Confiscarea specială prin echivalent de la inculpata Andrei Doina a sumei de 10.420 lei care a fost primită de la paciente cu titlu de mită.(…) Menţine sechestrul cu privire la sumele de 2.100 lei şi 440 de euro, în vederea garantării plăţii amenzilor penale aplicate”. ”Confiscarea specială prin echivalent de la inculpatul Tănăsescu Adrian a sumei de 4.600 lei care a fost primită de la paciente cu titlu de mită. (…) Menţine sechestrul aplicat cu privire la sumele de 962 lei şi 650 euro, aparţinând inculpatului Tănăsescu Adrian în vederea garantării plăţii amenzii penale aplicate. Sentinţa pronunţată de Tribunalul Vaslui nu este definitivă, atât inculpaţii, cât şi reprezentanţii Ministerului Public având posibilitatea să exercite calea de atac. Dincolo de amenzile consistente, cei trei medici inculpaţi au scăpat relativ uşor, având în vedere numărul mare de infracţiuni reţinute iniţial în sarcina lor.

Medicul Doina Andrei a fost trimisă în judecată, fiind acuzată de săvârşirea de 25 de infracţiuni de luare de mită, patru infracţiuni de fals intelectual şi o infracţiune de sustragere de înscrisuri. Simona Botez a fost acuzată de comiterea a 14 infracţiuni de luare de mită şi patru infracţiuni de fals intelectual iar Adrian Tănăsescu de zece infracţiuni de luare de mită. Dacă nu ar fi intervenit noi reglementări ale Curţii Constituţionale, cei trei medici ar fi primit câte o pedeapsă pentru fiecare faptă reţinută în sarcina lor. Urmare a reglementărilor Curţii, instanţa a reţinut câte o singură infracţiune de luare de mită, pentru fiecare, în formă continuată. Limbajul care a scandalizat opinia publică Cazul celor trei medici din Vaslui a readus în discuţie cutuma din spitalele româneşti în privinţa spăgilor, aşa zisele plăţi informale pe care pacienţii le acordă nu în urma unor solicitări directe, ci a presiunilor emoţionale. Ce a făcut diferenţa în acest caz, faţă de alte dosare de corupţie din lumea medicală, a fost limbajul violent folosit de medicii inculpaţi, în special Simona Botez şi Doina Andrei. Atât interceptările realizate de procurori, cât şi mărturia mai multor paciente a scos la iveală modul brutal în care li se adresau doctoriţelle pacientelor fără posibilităţi materiale.

Cunoscută pentru limbajul dur şi umilitor folosit în cazul pacientelor sărace, doctoriţa Simona Botez a fost surprinsă în interceptări în timp discuta despre o gravida ca fiind “o scroafă” în care a murit “un drac”. Pacienta tratată de medicul Botez fusese trasferată la o clinică din Iaşi, după ce a suferit complicaţii. O altă pacientă audiată în faţa judecătorilor a relatat cum în timpul intervenţiei a resimţit o durere puternică şi a ţipat, moment în care doctoriţa Botez s-a răstit la ea, reproşându-i «Ţi-a plăcut să te …. şi acum vii să te ragi ca vaca la spital»”. „Din analiza convorbirilor interceptate, coroborate cu restul mijloacelor de probă administrate în cauză rezultă, dincolo de orice dubiu, faptul că inculpatele în cauză s-au îndepărtat de mult de Jurământul lui Hipocrate, uitând menirea şi nobleţea meseriei lor şi acţionează în marea majoritate a cazurilor în scop personal, doar cu intenţia de a realiza profituri materiale, indiferent de situaţia medicală şi financiară a pacienţilor pe care îi tratează şi pe care îi consideră simple obiecte, folosind la adresa pacienţilor apelative jignitoare”, au subliniat şi procurorii în actul de sesizare al instanţei.

Lasă un răspuns

Top