Esti aici
Acasa > Externe > Discursul Reginei Elisabeta a II-a în cazul izbucnirii celui de-Al Treilea Război Mondial

Discursul Reginei Elisabeta a II-a în cazul izbucnirii celui de-Al Treilea Război Mondial

Consilierii Reginei Elisabeta a II-a au pregătit un discurs pe care aceasta ar trebui să îl țină în fața supușilor săi în cazul izbucnirii celui de-Al Treilea Război Mondial și, după cum sună, este la fel de relevant ca acum trei decenii, când a fost scris, informează Euronews.

Discursul Reginei Elisabeta a II-a în cazul izbucnirii celui de-Al Treilea Război Mondial

Discursul a fost scris în 1983, când Războiul Rece a atins punctul culminant. Fusese pregătit pentru a fi rostit în luna martie a acelui an, dar, din fericire, nu a fost cazul, și sperăm să nici nu fie vreodată. Documentul a devenit public, potrivit legii de 30 de ani cu privire la desecretizare actelor guvernului britanic.

Se poate obseva că, deși a fost scris acum mai bine de trei decenii, anumite fragmente ale discursului sunt extrem de relevante chiar și astăzi.

Iată discursul pe care Regina Elisabeta a II-a l-ar rosti în cazul izbucnirii celui de-Al Treilea Război Mondial:

„Când m-am adresat ultima dată vouă, în urmă cu trei luni, cu toții ne bucuram de căldura familiei, de Crăciun. (…) Acum, nebunia războiului se răspândește încă o dată în lume și curajoasa noastră țară trebuie să se pregătească din nou pentru a supraviețui unor pericole foarte mari. Nu am uitat niciodată tristețea și mândria pe care le-am simțit cu sora mea în timp ce ascultam la radio cuvintele inspirate ale tatălui nostru în acea funestă zi din 1939. Nici pentru o secundă nu mi-am închipuit că această solemnă și îngrozitoare datorie va cădea într-o zi pe umerii mei. (…)

Cu toții știm că pericolele pe care le înfruntăm astăzi sunt cele mai mari din lunga noastră istorie. Dușmanul nu este un soldat cu o pușcă, nici un pilot care vrăjbește deasupra orașelor noastre, ci abuzul letal al tehnologiei. Dar indiferent de ororile care ne așteaptă pe toți, virtuțile care ne-au ajutat să ne mențim libertatea de două ori în acest trist secol vor fi din nou forța noastră. (…)

Iubitul meu fiu Andrew (al doilea copil al reginei, n.red.) este deja în luptă împreună cu unitatea sa și ne rugăm pentru siguranța lui și pentru cea a colegilor săi de acasă și de peste mări. (…) Strânsele legături ale familiei trebuie să fie cea mai puternică apărare în fața necunoscutului. Dacă familiile rămân unite și neclinite, oferind ajutor celor singuri și neprotejați, dorința de izbândă nu va fi strivită.

Mesajul meu pentru voi este simplu. Ajutați-i pe cei care nu se pot ajuta singuri, oferiți-le consolare celor singuri și persoanelor fără adăpost și fie ca familiile voastre să fie un ideal de speranță și viață tuturor celor care au nevoie. În timp ce luptăm împreună să înfrângem noua nenorocire, să ne rugăm pentru țara noastră și pentru oamenii de bine oriunde ar fi ei. Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toți!”.

Lasă un răspuns

Top