Esti aici
Acasa > Curiozitati > Atacă americanii? AVERTISMENT al Agenţiei Europene pentru Securitate Aeriană privind următoarele 72 de ore

Atacă americanii? AVERTISMENT al Agenţiei Europene pentru Securitate Aeriană privind următoarele 72 de ore

Un avertisment privind zborurile în Mediterană orientală timp de 72 de ore a fost emis de Agenția Europeană pentru Securitate Aeriană (EASA), pe fondul unor posibile atacuri cu rachete asupra obiectivelor regimului de la Damasc. EASA a cerut companiilor aeriene care efectuează zboruri în zonă Mediterană orientală să acorde o atenție sporită acestei regiuni, din cauza atacurilor asupra Siriei. „În raport cu posibilele atacuri aeriene asupra Siriei cu ajutorul unor rachte aer-sol sau rachete de croazieră, timp de 72 de ore, și cu perturbările periodice ale echipamentelor de radionavigație, este necesar să se acorde o atenție specială planificării zborurilor în zonă Mediteranei orientale și a Nicosiei”, se arată într-un comunicat al organizației interguvernamentale europene EUROCONTROL. În cursul ultimelor zile, situația din Siria s-a tensionat grav, pe fondul unui atac chimic care se presupune că a fost lansat de autoritătile de la Damas în localitatea Duma.

Radicalii din gruparea Jaych al-Islam au acuzat forțele guvernamentale siriene că au recurs sambătă, 7 aprilie, la arme chimice pentru a atacă un spital din Duma, în Ghouta orientală. Aceste acuzații au fost preluate și de puterile occidentale, președintele american Donald Trump apreciind că Siria trebui să plătească un preț mare pentru acest atac.

Washingtonul a trimis deja mave de război spre coastele siriene. În plus, președintele Donald Trump a decis să-și anuleze participarea la cel de-al 8-lea summit al Americilor, care se va desfăsura vineri la Limă (Peru), pentru a se concentra pe răspunsul pe care SUA îl vor da presupusului atac chimic din Siria, a anunțat marți Casă Albă.

Donald Trump a condamnat luni atacul chimic „atroce „comis asupra unor „civili nevinovați”, în care și-au pierdut viață 40 de persoane, și a spus că va luă o decizie cu privire la pașii de urmat în următoarele 24-48 de ore.

Potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (SOHR), armată siriană și-a plasat de altfel forțele „in stare de alertă „în următoarele trei zile-pe aeroporturi și în bazele militare din această tară devastată din 2011 de un război sângeros.

Trupele se pregăteau în vederea oricărei desfăsurări rapide, mai ales la Damasc, dar și în provincia Homs (centru), sau Deir Ezzor (est), potrivit directorului Observatorului Rami Abdel Rahman. Diplomația rusă a calificat aceste afirmații drept intoxicare. În noaptea de 8 spre 9 aprilie, bază aeriană siriană Tiyas, situată între Homs și Palmyra, a fost atacată cu rachete.

Potrivit Ministerului rus al Apărării, atacul a fost efectuat de două avioane de vanătoare F-15 israeliene. Mediile de informare siriene au calificat atacul aerian drept agresiune israeliană și au vorbit despre morți și răniti. Siria a anunțat că nu va permite producerea unui scenariu similar celor din Irak și Libia pe teritoriul său.

Reprezentantul sirian la ONU, Bashar al-Jaafari, a declarat că nu va permite nimănui, fie că e stat membru permanent sau nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU să facă ceea ce a făcut cu Irak și cu Libia

Lasă un răspuns

Top