Esti aici
Acasa > Curiozitati > A început sacrificarea porcilor de la Dragalina. 21.000 de animale vor fi îngropate în incinta fermei

A început sacrificarea porcilor de la Dragalina. 21.000 de animale vor fi îngropate în incinta fermei

Sacrificarea porcilor continuă în judeţul Călăraşi, la Dragalina. Încă de dimineaţă animalele omorâte au fost îngropate într-un şanţ acoperit cu un material impermeabil.

Vezi si: Horoscop 20 septembrie 2018. Bonus consistent, inspiraţie și o nouă poveste de dragoste

Aproape o săptămână s-au chinuit autorităţile din Călăraşi să găsească o soluţie pentru a scăpa de cei 21 de mii de porci de la ferma din Dragalina, în care s-a descoperit pesta porcină africană. Au hotărât să îi îngroape în incinta complexului. Spre disperarea localnicilor, care se tem că totul se va transforma într-un dezastru ecologic. Pânza freatică se află la foarte mică adâncime.

Bombă biologică cu ceas la Dragalina, în Călărași. 21.000 de porci vor fi îngropaţi aproape de pânza freatică

Masacrul de la Dragalina intră în linie dreaptă! 21 de mii de porci vor fi sacrificaţi acolo, iar muncitorii sapă deja gropile uriaşe în care-i vor îngropa. Mii de localnici privesc cu spaimă peste gardul fermei. Se tem că apa le va fi contaminată. Iar autorităţile nu îi pot asigura că nu sunt în pericol.

Aproape o săptămână s-au chinuit autorităţile din Călăraşi să găsească o soluţie pentru a scăpa de cei 21 de mii de porci de la ferma din Dragalina, în care s-a descoperit pesta porcină africană. Au hotărât să îi îngroape în incinta complexului. Spre disperarea localnicilor, care se tem că totul se va transforma într-un dezastru ecologic. Pânza freatică se află la foarte mică adâncime.

Vezi si: Horoscop 20 septembrie 2018. Bonus consistent, inspiraţie și o nouă poveste de dragoste

De dimineaţă, rând pe rând, şefii de la Direcţia Sanitar Veterinară Călăraşi, dar şi de la Apele Române au trecut pe la fermă. Şi au evitat să răspundă întrebărilor.

Pentru a respecta regulile impuse prin lege, angajaţii trebuie să lase o distanţă de minimum doi metri între groapă şi pânza freatică.

În schimb, ministrul se laudă că, în România, virusul este rapid identificat, chiar dacă lupta cu el este grea.

Scandalul pestei africane din Dragalina: localnicii sunt disperaţi că îngroparea porcilor ar putea afecta pânza freatică

Autoritatile din judetul Calarasi au hotarat sa ingroape animalele afectate de pesta porcina in curtea complexului din Dragalina, desi localnicii s-au opus. Acestia cereau incinerarea porcilor afectati de virusul pestei porcine, deoarece pe teritoriul localitatii panza freatica se afla la suprafata solului si astfel s-ar putea contamina apa. STIRI PE ACEEASI TEMA Liga 1. Meciul FCSB-Dunarea se joaca sambata, 23 septembrie, la ora 21…

Expozitie cu jucarii de colectie la Muzeul Dunarii de Jos Se sisteaza alimentarea cu gaze naturale pe trei strazi din oras Gabriel Stanciu, primarul din Dragalina, spune ca oamenii nu doresc sub nicio forma ingroparea animalelor, ci incinerarea acestora. La randul sau, subprefectul judetului Calarasi, Mihai Bestea, a precizat ca incinerarea dureaza prea mult si ca s-a cautat varianta care implica un risc mic. “Am facut solicitari catre toate institutiile, Garda de Mediu, Apele Romane, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, DSVSA si, in urma dezbaterii din Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor, s-a luat decizia de a ingropa animalele in curtea complexului, solutie care nu afecteaza in niciun fel sanatatea oamenilor. De la inceput noi au luat in calcul varianta care implica cel mai mic risc pentru sanatatea oamenilor.

Le inteleg nemultumirea, acolo panza freatica este foarte sus si astfel s-ar contamina solul, iar ei ar ramane fara apa. Animalele vor fi ingropate in curtea complexului, pe o suprafata de un hectar, iar in urma avizului obtinut de la Apele Romane se va executa operatiunea. Lesurile vor fi dezinfectate si nu exista nici cel mai mic indiciu ca panza freatica va fi infestata. Totul se face sub supraveghere veterinara, iar groapa se va impermeabiliza. Complexul este situate la marginea localitatii, in apropiere de A2 si Drajna”, a explicat Mihai Bestea. Marti, 18 septembrie, a inceput neutralizarea suinelor prin asomare. La fata locului, se intocmeste planul pe zile pentru uciderea celor 20.700 de animale din complex. Angajatii, inchisi la ferma Oamenii din Dragalina sustin ca panza freatica din localitate, de unde se aprovizioneaza cu apa potabila localitatea, in lipsa unei retele de canalizare, este la suprafata, iar ingroparea porcilor va afecta calitatea apei. Daca cei peste 20.000 de porci vor fi ingropati in comuna, oamenii din Dragalina spun ca ei vor ramane fara apa. Duminica, 16 septembrie, autoritatile au confirmat existenta unui focar de pesta porcina africana la complexul din Dragalina, care adaposteste 20.700 de animale. Conform legii, unitatea a fost inchisa pentru a impiedica raspandirea virusului. Cei aproximativ 280 de angajati au ramas in ferma, administratorii asigurandu-le acolo toate conditiile de locuit pana la remedierea situatiei. Deocamdata, nu se pune problema ca acestia sa ramana fara slujbe, deoarece complexul apartine SC Nutricom SA care detine 4 ferme in judetul Calarasi, iar oamenii vor fi redistribuiti. “Pierderea economica este uriasa, este o firma cu traditie la noi in judet, deocamdata nu s-a realizat o evaluare a pagubelor. Cu siguranta, daca se vor respecta normele de biosecuritate, din experienta altor state, complextul va putea fi repopulat. Deci in continuare se vor putea creste porci, insa este o procedura indelungata. Dupa stingerea tuturor focarelor, la complex se va face dezinfectie in 3 etape”, a explicat subprefectul

Nutricom, cel mai important producator de nutreturi Ferma de la Dragalina apartine SC Nutricom SA si este o exploatatie moderna, cu o capacitate de 25.000 de capete, cu o linie de reproductie PIC (2.200 de scroafe F1 si 300 de scroafe bunici – GP) cu un laborator propriu, dotat cu cele mai noi tehnologii de recoltare si insamantare artificiala. Din efectivul de capete, lunar se asigura 3.000 de porci in vederea abatorizarii. Nutricom SA detine in acest moment 4 ferme de porci, dar si de pui, cu o capacitate totala de peste 60.000 capete in Sohatu, Chirnogi, Dragalina si Manastirea. Productia de carne de porc si de pui este distribuita la nivel national, prin marile retele de magazine (Cora, Carrefour, Selgros etc.) precum si international in tari ca Anglia, Germania. Nutricom SA, cu sediul in orasul Oltenita, judetul Calarasi, la doar 60 km de Capitala, este unul dintre cei mai importanti producatori de nutreturi combinate din Romania.

sursa: adevarul.ro

Lasă un răspuns

Top